Életének 101. évében elhunyt Kordos Lászlóné

Megosztás

Életének 101. évében 2023. április 15-én elhunyt Kordos Lászlóné Nagy Magdolna nyugdíjas pedagógus, iskolaigazgató, a Nevelők Háza vezetője, Miskolc és környéke kulturális életének fáradhatatlan, jelentős és szeretett alakja.

Nagy Magdolna 1922-ben született Mezőcsáton, földművelő család gyermekeként. Pedagógusi pályafutását a mezőcsáti polgári iskolában kezdte, majd Miskolcon a Kossuth utcai (8-as számú) általános iskolában tanított. A Szeles utcai (9-es számú) általános iskolában évekig igazgatóként és tanárként egyaránt dolgozott.

Élete legszebb feladatának az oktatás mellett a miskolci Nevelők Háza irányítását tartotta. A mai Színészmúzeum épületében Borsod megye 6000 pedagógusának továbbképzését, művelődését segítette. A Déryné utca pezsgő klubéletében színes programok, előadások, koncertek, szakmai találkozók várták a vidéki pedagógusokat és megfordult itt a kor kulturális életének színe-java. 1956. október végén Szabó Lőrinc és Illyés Gyula látogattak Miskolcra – Szabó Lőrinc és felesége még hetekig a család vendége maradt a Nevelők Házában.

Kordos Lászlóné férje, Kordos László szintén Miskolc szellemi életének jelentős szereplője, a Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettese és a Szabó Lőrinc Városi Könyvtár igazgatója volt Fia, Kordos László geológus, egyetemi tanár, az egykori Földtani Intézet volt igazgatója.

A temetésről a család később ad tájékoztatást.

Fotó: Kordos Szabolcs

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek