Természetkárosítás miatt nyomoznak a Svájcból indult farkast Borsodban kilövő illető ellen

Megosztás

A farkasok ugyanis több mint két évtizede fokozottan védett állatfajnak számítanak Magyarországon.

Mint arról szerdán beszámoltunk, minden jel arra utal, hogy Borsodban kilőtték a Svájcból idekóborolt farkast. A 444.hu kérdésére a Nemzeti Nyomozó Iroda megerősítette, hogy természetkárosítás bűntett miatt büntetőeljárást folytatnak az ügyben, miután ezek szerint a borsodi Hidasnémetinél valaki tényleg kilőtte a jeladós farkast, ami egészen Svájcból sétált Magyarországra. A rendőrség az ügy részleteiről az eljárás jelenlegi szakaszában nem ad további tájékoztatást.

Mint a lap írja, a farkasok 2001 óta fokozottan védett fajnak számítanak Magyarországon, ezért nem vadászhatók. A farkas engedély nélküli elejtése – beleértve a lelövést vagy más módon történő elpusztítást –, károsítása, zavarása bűncselekmény, ami három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Az M237 jelű állat 2021-ben született a svájci Graubünden kantonban, majd onnan indulva 2022 júniusának végén lépte át az olasz határt. Idén február közepén átlépte a magyar határt, majd Budapest felé vette az irányt, ahonnan később még tovább kóborolt, elérve egészen megyénket.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek