Felborult kamion, kigyulladó gépjárművek, viharos szél: az elmúlt hét borsodi káresetei

Megosztás

Az elmúlt héten a vármegye tűzoltóit 187 alkalommal riasztották, amiből 69 műszaki mentés volt – derül ki a borsodi katasztrófavédelem összesítéséből.

Szalagkorlátnak ütközött és felborult egy kamion az M30-as autópálya 2-es kilométerszelvényében, a Budapest felé vezető oldalon, Emőd térségében április 04-én. A balesethez a mezőcsáti és a miskolci hivatásos tűzoltókat riasztották. A vezetőfülke ajtaja beszorult, így az egységek a szélvédőn keresztül segítették ki a sofőrt a járműből, majd áramtalanították a kamiont.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében tizenhét alkalommal kellett beavatkozniuk a hivatásos tűzoltóknak a viharos szél miatt április 4-én. Tizenegy helyen veszélyt jelentő fát távolítottak el az egységek, de kisebb épületkárok is keletkeztek. Tarcal külterületén egy kisteherautó utánfutóját borította fel a szél, amelyet a tolcsvai katasztrófavédelmi őrs tűzoltói állítottak a kerekeire. Szikszón egy családi ház tetőborítása, míg Miskolcon egy társasház tetőszigetelése és egy irodaház ablaküvege rongálódott meg. Az utóbbi három helyen a miskolci tűzoltók szüntették meg a balesetveszélyt. Az események során nem történt sérülés.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében több jármű is kigyulladt április 5-én. Bükkábrányban egy munkagépet szállító kamion motortere égett. A mezőkövesdi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a sofőr egy porral oltóval elfojtotta a lángokat, majd az egységek visszahűtötték a motorteret és áramtalanították a járművet. A tűz nem terjedt át a vezetőfülkére, sem a szállítmányra. Sátoraljaújhelyen egy személygépkocsi gyulladt ki, az utasok épségben el tudták hagyni az autót. A helyi hivatásos tűzoltók egy háztartási gázpalackot eltávolítottak a csomagtartóból és egy gyorsbeavatkozó sugárral eloltották a tüzet, amely a motorteret érintette. Nem sokkal később, ismét egy autótűz miatt riasztották a tűzoltókat. Sátoraljaújhelyen egy forgalomból kivont személygépkocsi gyulladt ki. A tűz a mellette lévő, műhelyként használt épületre is átterjedt és egy kisteherautót is megrongált. A lángokat a tűzoltók két vízsugárral fékezték meg és oltották el.

Kigyulladt egy hétvégi ház Sátoraljaújhely külterületén, a Kácsárd dűlőn április 8-án. A sátoraljaújhelyi hivatásos tűzoltók két gépjárműfecskendővel és egy vízszállítóval vonultak az ingatlanhoz. Az egységek három vízsugárral fojtották el a lángokat, a tűz, a negyven négyzetméteres épület jelentős részét érintette. Az egyik helyiségben a tűzoltók egy háztartási gázpalackot találtak, amelyet visszahűtöttek. Az eset során nem történt sérülés.

Két szén-monoxid-érzékelő is megszólalt egy mezőzombori családi házban április 8-án. A szerencsi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a lakók sértetlenül elhagyták az épületet. Az egység rekonstruálta a körülményeket és mérőműszerrel megvizsgálta a levegő összetételét. A tűzoltók megállapították, hogy egy gázüzemű vízmelegítő miatt nőtt meg a levegő szén-monoxid tartalma. Az érzékelőnek köszönhetően senki sem sérült meg.

Ruhaneműk és berendezési tárgyak gyulladtak meg egy családi házban Nagyrozvágyon, a Lázár Vilmos utcában április 08-án. A cigándi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a szomszéd elfojtotta a lángokat és kimenekítette az épület lakóját. A tűzoltók légzésvédelem mellett, egy gyorsbeavatkozó sugárral szüntették meg az izzó, parázsló részeket és egy sértetlen háztartási gázpalackot eltávolítottak az egyik helyiségből. A tűz nem terjedt tovább a szobából.

Fotó: illusztráció

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek