Közel százmilliós büntetést kapott az áruházlánc, mert jogtalanul tárolta az alkoholvásárlók születésnapját

Megosztás

Több panasz is érkezett amiatt, mert mindenkitől elkérték a személyi igazolványt, ezért vizsgálat indult az ALDI ellen.

Mindenkitől személyi igazolványt kértek a kasszások az Aldiban, ha alkoholos terméket akartak vásárolni – még akkor is, ha egyértelmű volt, hogy a fogyasztók elmúltak 18 évesek. A hvg.hu tavaly nyáron kérdezte a gyakorlatról a kereskedelmi óriást. Ők akkor azzal indokolták a kérést, hogy a pénztárosoknak be kell ütniük a kassza rendszerébe a vásárló pontos születési dátumát.

A szoftver egy egyszerű kivonási művelet után egyértelműen megállapítja, hogy a vásárló túllépte-e a korhatárt. Az Aldi arra hivatkozott, hogy ezzel a dolgozói munkáját akarta megkönnyíteni, azonban több adatvédelmi panasz után fogyasztóvédelmi vizsgálat is indult az ügyben.

A vizsgálat közben kiderült, hogy a születési adatokat a naplófájlók részeként közel fél évig tárolták, így az üzletlánc adatfeldolgozói is hozzájuk férhettek, írja a hvg.hu. Ez alapján adatvédelmi jogsértés miatt az Aldit a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság 95 millió forint adatvédelmi bírság megfizetésére, valamint a gyakorlat felülvizsgálatára kötelezte.

(via forbes.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek