Megrongálta a regéci várat a viharos szél

Megosztás

Több helyen megbontotta a regéci vár tetőszerkezetén a héjazatot a száz kilométer per órás szél a múlt héten, amikor a térségre másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a viharos lökések miatt.

Abban a magasságban, ahol a vár áll, sokkal erősebbek a széllökések, mint a hegy tövében. Éppen ezért már hozzászoktak, hogy alkalmanként az öregtorony tetejét egy-két helyen megbontja a vihar, amit általában maguk helyre is tudnak állítani – nyilatkozta a boon.hu-nak Bakos Ferenc, Regéc község polgármestere.

Mivel alacsonyabb a toronynál, a szakemberek abban bíztak, hogy a nemrég megépült palotaszárny tetőszerkezete kevésbé lesz érzékeny a szélre. Sajnos a természet rájuk cáfolt, ugyanis a szél több helyen megbontotta a héjazatot a palotán is – árulta el a polgármester, majd hozzátete: most úgy néz ki a vár, mintha meteorzápor érte volna, több helyen négyzetméteres területeken károsodott a tető.

A lyukacsos héjazat

Bakos Ferenc szerint az épület biztosítva van, a kárt már jelezték a biztosítónak, várják a kárszakértőt. Becslése szerint a kár várhatóan milliós nagyságrendű lesz, a helyreállítást pedig a problémás helyszínek nehéz megközelíthetősége miatt valószínűleg speciális szakemberek bevonásával kell megoldani. A szél miatt egy napig az áramszolgáltatás is szünetelt a településen – tette hozzá a község vezetője.

Képek: boon.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek