A miskolci “cigánysimogató” után újabb troll-bejegyzés jelent meg a térképen

Megosztás

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk a Google Térképen több helyen is felbukkanó “cigánysimogatókról“. A napokban hasonló bejegyzés jelent meg, ezúttal a Lyukóvölgyben.

Bár a “Lyukói kisgugya simogató” megjelölés első ránézésre nem tűnik rasszistának, aki ismeri a térség “hírnevét”, és aki használja az internetet, könnyen kitalálhatja, hogy “mire gondolt a költő”. A bejegyzés feltüntetője vagy ugyanaz a személy, aki a “cigánysimogatóval” már elsütött egy hasonló “poénbombát”, vagy egy másik illető, aki megragadt ugyanezen az értelmi szinten. A “kisgugya” kifejezés ugyanis a magyar internetes szlengben az írástudatlan, műveletlen emberekre utal, mellyel a legtöbb esetben a cigányságra szoktak célozni a világhálón. A lyukóvölgyi helyszín sem véletlen, ugyanis köztudottan Miskolc egyik legelmaradottabb városrészéről van szó.

Lichy József ügyvéd álláspontja szerint itt közösség elleni gyűlöletre uszításról van szó, amely ez esetben akkor is megvalósul, ha maga a „simogatás” kifejezés eredeti értelme szerint kedveskedő gesztus. A kontextusából ugyanis világosan kitűnik az etnikai csoporttal szemben megfogalmazott lealacsonyító és megalázó szándék. Ez az idegengyűlölet vagy rasszizmus egyik alaki formája, ennélfogva kerül a gyűlöletre uszítás büntetőjogi kategóriájába.

A büntetési tétel 3 évig terjedő börtön is lehet, az ügy pedig nem évül el, mivel folyamatos elkövetésről van szó.

A bejegyzést azóta eltávolították a Google Térképről, valószínűleg a miskolci városvezetés kérésére, akik a “cigánysimogató” bejegyzés esetében közölték, hogy feljelentés is tesznek ismeretlen tettes ellen.

Kép: Google Térkép

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek