Lézerrel zúzzák a vesekövet Miskolcon

Megosztás

Mintegy kétszázmilliós fejlesztést hajtott végre az urológiai betegellátás területén a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház. Az egészségügyi intézmény ezúttal a vesekőkezelés korszerűbb elvégzéséhez vásárolt egy modern kőzúzót, valamint a kor követelményeinek és fejlettségi szintjének megfelelő kiegészítő gép-műszereket is vásároltak.

A berendezésre azért volt szükség, mivel a friss adatok szerint a lakosság három-négy százalékát érintheti ez a probléma és köztük sok a kifejezetten fiatal, 20-40 év közötti felnőtt – mondta el Máté Zsolt, az urológiai osztály osztályvezető főorvosa. Hozzátette, a most üzembeállított gép a jelenleg elérhető legkorszerűbbek közé tartozik a világon.

–  A berendezésnek lényege, hogy bizonyos típusú, bizonyos nagyságú és bizonyos összetételű köveket a vesében, a húgyvezetékben, a hólyagban, a húgyhólyagban elhelyezkedő köveket műtéti eljárás nélkül tudunk apróra összezúzni, ezáltal lehetővé tenni azt, hogy spontán módon, vizelettel együtt ezek kiürüljenek – hangsúlyozta Máté Zsolt.

Révész János főigazgató szerint ezzel egy komoly mérföldkőhöz értek, az elmúlt években ugyanis számos olyan tevékenységet visszaszerveztek a kórház irányítása alá, amiket korábban külső szolgáltatók végeztek. Az egyik ilyen volt a vesekő kezelés, írja a Minap.

Fotó: Juhász Ákos

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek