Orbán: Reális a világháború veszélye

Megosztás

A miniszterelnök szerint a magyarokra nézve aggasztó és veszélyes a szomszédunkban dúló harc, s a világháborúvá duzzadásának esélye “nem irodalmi túlzás”.

Orbán Viktor szerint megtorpanásra kellene kényszerítenie az embereket az egyre véresebbé és brutálisabbá váló ukrajnai háborúnak, és „akik a háborút kívülről támogatták”, azoknak is a béke felé kellene elmozdulnia, de ezt nem látja az európai vezetők között – erről a Kossuth rádióban beszélt péntek reggel a miniszterelnök.

A kormányfő úgy gondolja, hogy Európa nagy része továbbra is háborúpárti álláspontot képvisel és egyre durvább eszközöket bocsát az ukránok rendelkezésére, szerinte ahhoz is közel vagyunk, hogy békefenntartó csapatokat küldjenek az EU tagállamai.

Mivel a háború a szomszédunkban van, a magyarokra nézve a háború aggasztó és veszélyes, veszélyben van a biztonságunk – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy az események a konfliktus kiterjedésének irányába mutatnak, a világháború veszélye pedig nem irodalmi túlzás, hanem reális.

A miniszterelnök ezután azt fejtegette, hogy az Európai Unió értelme megkérdőjeleződik az emberek szemében, mert két dolgot vártak tőle: hogy legyen tartós béke, és az elért jólét szintjét őrizze meg vagy növelje. Szerinte az EU mindkét célt feladta.

Orbán beszélt az inflációról is, amelyet szerinte úgy kell letörni, mint a kukoricát: nyakon kell ragadni, és törni kell. A kormány szerinte elvégezte a munkát, az első fecskék már megjelentek: a kereskedők, élelmiszerláncok versenyeznek, hogy ki tudja a termékeit olcsóbban kínálni. Vannak még árstopok, amelyek hasznosak szerinte, de zavarokat is okoznak az ellátásban, ezért az a jó, ha minél kevesebb van belőlük.

De amíg az infláció magas, nem lehet az árstopokat kivezetni, mert nem tudják az emberek megfizetni az árakat. Ahogy csökken az infláció, úgy vezetik majd ki az ársapkákat, és azon, hogy ezt mikor kell megtenni, Nagy Márton minisztériuma dolgozik.

Forrás és további részletek: rtl.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek