Év végéig kérhető fennmaradási engedély anélkül létesített kutakra

Megosztás

Engedély nélkül létesített sekély mélységű kút fennmaradásához, további üzemeltetéséhez a települési önkormányzat jegyzőjének engedélye szükséges – áll a miskolci önkormányzat közleményében, amelyet alább idézünk.

A háztartási célú kutak esetében a hatályos jogszabály szerint mentesül a bírságfizetés alól az a kérelmező (magánszemély) aki engedélyköteles kútját engedély nélkül létesítette, de annak fennmaradását, további üzemeltetésének engedélyezését 2023.12.31.-ig kéri és az engedély megadásának feltételei fennállnak.

A kérelem Miskolc Megyei Jogú Város Jegyzőjének címezve nyújtható be. Az engedélyeztetési eljárás illetékmentes, azonban a kérelem benyújtásához – fúrt kút esetében – csatolni kell a fúrt kút környezetvédelmi megfelelőségét tanúsító felülvizsgálati nyilatkozatot, melyet hivatalosan regisztrált, képesítéssel rendelkező kútfúró vagy a jogszabályi követelményeknek megfelelő szakember állíthat ki. Ásott és vert kút esetében csak a tulajdonos nyilatkozata szükséges.

Amennyiben a december 31-i határidőig nem történik meg az engedély nélkül létesített kút vízjogi fennmaradási engedélyeztetése, abban az esetben vízgazdálkodási bírság kiszabására kerülhet sor, melyet a szabálytalanságot elkövető kivitelezőnek, vagy ha az nem ismert, a kút létesítőjének kell megfizetnie. A bírság összege magánszemélyek esetében 300000 Ft is lehet. Fontos információ, hogy a kutak létesítése csak 1992 évet követően engedély-köteles, tehát az igazoltan ezen időpontot megelőzően létesített kutaknál az „engedély nélküliség” fogalma nem merül fel.

Bővebb információ az engedélykérelem benyújtásával kapcsolatban elérhető Miskolc város honlapján ide kattintva.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek