Elképesztő hívások futnak be a 112-es segélyhívóra

Megosztás

Mikor kezdődik a mise? Mi a taxi telefonszáma? Van-e patkányméreg az almalében? Ilyen és ehhez hasonló kérdések gyakran futnak be a segélyhívó szolgálatra, az ilyen esetek azonban általában félreértések okozataként történnek meg.

Talán nem túlzunk, ha kijelentjük, hogy a segélyhívó központ operátorának lennie az egyik legmegterhelőbb és legfelelősségteljesebb munkakör a világon. “Ügyfeleik” többnyire kétségbeesett, pánikhelyzetben lévő emberek, akik nem mindig adják át pontosan az információt az aktuális vészhelyzettel kapcsolatban, ezért a diszpécsernek nyugodtan, türelmesen és körültekintően kell a megfelelő kérdéseket feltennie, hogy a rendőrök, a mentők, és/vagy a tűzoltók segítségével megoldást találjanak a problémára.

Gyakran előfordul azonban, hogy teljesen irreleváns kérdések/kérések hangzanak el a 112-es telefonszám tárcsázása után. Az ilyen hívásokból a Magyar Rendőrség összeállításokat szokott készíteni, melyek meghallgathatók a Facebook-on. Az egyik ilyen “best of” szösszenetből kiválogattuk a szerintünk legviccesebb eseteket:

egy igencsak borgőzös hang azért hívta a 112-es számot, mert az volt a panasza, hogy nem beszéli John Lennon nyelvét, aki szerinte feltámadt. Egy másik esetben egy nő mentőt akart hívni, mert a papucsa a csirkeól tetején ragadt, de előfordult olyan is, hogy egy férfi azért akart rendőrt hívni, mert a volt felesége csak overall-t adott a közös gyerekükre, kabátot nem. Ezután a diszpécser sztoikus nyugalommal felkínálta neki a megoldást: adjon rá ő kabátot! Ezzel megoldotta a “komoly” családi krízist.

A fentebb sorolt esetekben a segélyhívó szolgálatnál nem tudnak segíteni. Ők csak olyan ügyekben illetékesek, ahol indukolt a rendőrség, a tűzoltóság és a mentőszolgálat bevonása, ezért kérik, hogy csak az ilyen sürgős esetekben forduljunk hozzájuk! Minden másra ott a tudakozó!

Végezetül álljon itt a rendőrség legutóbbi válogatása, melynek témája: ilyen esetekben NE hívjuk a 112-es számot!

Erre ne használd a segélyhívót! | Ismét készítettünk egy kis összeállítást azokból a hívásokból, amelyek a 112-re érkeztek. Operátoraink továbbra sem tudják megmondani, mikor kezdődik a… | By Magyar Rendőrség | Facebook

223K views, 1.1K likes, 21 loves, 323 comments, 1K shares, Facebook Watch Videos from Magyar Rendőrség: Ismét készítettünk egy kis összeállítást azokból a hívásokból, amelyek a 112-re érkeztek….

Kiemelt kép: Kürti Orsolya hívásfogadó a miskolci központban. A kép akkor készült róla, miután fogadta a 112 segélyhívóra beérkező 30 milliomodik hívást. (Magyar Rendőrség/Facebook)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek