Az LMP fűtéskorszerűsítési programot követel

Megosztás

Minden nap megtapasztalhatjuk, hogy az éghajlatváltozás rendkívüli ütemben gyorsul, és ennek nagyon súlyos következményei vannak Magyarországon is. Nyáron a hőhullámok nem csak az egészségünket veszélyeztetik, hanem az energiafogyasztás mértékét is megemelik a klímák használata miatt. Schmuck Erzsébet, az LMP – Magyarország Zöld Pártjának társelnöke ismertette, hogy mind az EU, mind hazánk eltökélt abban, hogy 2050-re elérjük a klímasemlegességet. Ehhez viszont gyors lépésekre van szükség, az Európai Unió emiatt el is fogadta azt az irányelvet, amelynek lényege az, hogy minél inkább energiahatékonyabbá tegyük az épületeket. Ennek értelmében az Uniós épületállományok energiafogyasztását és üvegházhatású gázkibocsátás 2030-ra jelentősen csökkenteni kell.

Ez a direktíva azt is jelenti, hogy azoknak a családoknak, akik kevésbé tehetősek is biztosítani kell, hogy szigetelni és korszerűsíteni tudják otthonaikat, máskülönben ez a cél nem valósulhat meg. Schmuck hozzátette: ennek a irányelvnek a kidolgozásában jelentős szerepe volt az Európai Parlamentben a zöldeknek.

Az LMP a magyar kormány figyelmét is sokszor felhívta, hogy a lakóházak korszerűsítésében és szigetelésében komoly tartalék van, hiszen az összes energiafelhasználás 40 százaléka az épületekhez kapcsolódik, miközben a hazai lakásállomány háromnegyede nem szigetelt. A zöldek szerint évente százezer lakást kellene szigetelni és korszerűsíteni. Ezt azonban a Fidesz minden évben leszavazza, annak ellenére is, hogy 2010-ben ez volt az egyik választási ígéretük. Az LMP most újból felszólítja a kormányt, hogy ezt a programot valósítsa meg, hiszen máskülönben nem fogjuk tudni tartani az EU direktíváját, a 2030-as dátumról.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek