Pulzusemelő kötélhíd vezet át a bükki szurdok felett

Megosztás

A Bükkben Lillafüred és Szilvásvárad mellett egyre inkább Felsőtárkány lett igazi turistacsalogató célpont. Az egyik látványosság a bevállalósok számára a Barát-szurdoknál kiépített kötélpálya, valamint kötélhíd. Ki próbálja ki?

Mivel Magyarország nem büszkélkedhet magas hegyekkel, nálunk inkább a látványosabb szurdokok sziklafalaira épülnek via ferrata pályák, ezek nem annyira látványosak ugyan, mint az osztrák Alpok vagy az olasz Dolomitok szédítő felső régiói, de jól kiépítettek, technikásak és a maguk nemében attraktívak is. A részleteket a Telex.hu tárta elénk.

Az Egerhez közel eső Felsőtárkány az elmúlt években Lillafüred és Szilvásvárad mellett a Bükk hegység egyik legturistacsalogatóbb településévé nőtte ki magát. Kisvasút pöfög be innen a hegy belseje felé, ahol időszakonként feltör a víz a karsztból, és megcsodálható Magyarország egyetlen természetes szökőkútja, a Vörös-kő-forrás. Mindemellett szép tavat duzzasztottak a tárkányiak a Szikla-forrás vizéből, tanösvények, túrautak kanyarognak ki a faluból, és itt van a Barát-szurdok, azaz a Kő-köz is a meredek sziklafalaival, a via ferrata helyszíne.

A Kő-közi via ferrata azért is vonzó, mert vonala a falrajz előzetes megtekintése alapján aránylag könnyű, egyszerű, és vannak benne már szinte kötelezőnek számító látványos elemek, mint az acéldrótból kihúzott vietnámi híd. Tehát kezdőknek és közepes tapasztalattal, hosszabb kihagyás után érkezőknek ideális egy kis, minden testrészt átmozgató mászásra.

További részletek a Telex.hu cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek