A csőd szélén állnak az idősotthonok, az államtitkártól kérnek segítséget

Megosztás

Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkártól kérnek segítséget azok a magyarországi idősotthonok, amelyeket nonprofit szervezetek és alapítványok működtetnek.

Létükért küzdenek az idősotthonok, van, ahol a gázszámla a két és félszeresére nőtt – számolt be róla a Népszava. A lap szerint a helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete, valamint 32 egyesület vagy alapítvány együttesen küldött levelet Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárnak.

A szervezet azt szeretné elérni, hogy egységesen, a gondozási napok számához igazítva, a rezsiköltségek fedezésére állapítson meg kiegészítő támogatást az idősotthonok számára a kormány. A probléma ugyanis az, hogy a nonprofit szervezetek és az alapítványok nem pályázhatnak ilyen támogatásra. Pedig van olyan hely, ahol a gázszámla a korábbi 1 millió 60 ezer forintról 2 millió 770 ezer forintra nőtt.

A probléma hasonlóan súlyosan érinti egyébként az önkormányzati fenntartású idősotthonokat is, hiszen a rezsiköltségek ott is azonos mértékben emelkedtek. Esetükben annyival kedvezőbb a helyzet, hogy az önkormányzatok máshonnan próbálják fedezni a költségeket, persze az átcsoportosítás nem egyszerű, mert minden önkormányzati cég és intézmény költségei a sokszorosukra nőttek a rezsiemelés miatt.

Forrás: Népszava.hu, HVG.hu

Kapcsolódó cikkek