Elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság

Megosztás

Vlagyimir Putyin elleni elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC.) A szervezet szerint az orosz elnököt közvetlen és személyes felelősség terheli azokért a bűncselekményekért, amelyeket az orosz erők vagy ahhoz kötődő csoportok követtek el Ukrajnában, amelyet Oroszország tavaly február 24-én támadott meg.

A bűncselekményekhez kötődik civilek, közöttük gyerekek deportálása, Oroszországba kényszerítése. Az ICC szerint megalapozottan állítható, hogy mindez az orosz elnök tudtával történt, de felelősség terheli azért is, ha nem tudta biztosítani az ellenőrzést azok felett a csoportok felett, amelyek ezeket a bűncselekményeket elkövetették, hiszen ezek a csoportok az orosz elnök által indított háború nyomán kerültek Ukrajnába. Az orosz elnökön kívül az orosz gyermekjogi ombudsman, Marija Lvov-Belovát nevezi meg az ICC elfogatóparancsa.

Ennek a parancsnak az érvényesítésére nincsen eszköz, Oroszország nem tagja annak az egyezménynek, amely alapján bármilyen jogi fennhatósága volna az országra az ICC-nek. „Az ICC döntésének a mi országunkra nézve semmilyen jelentősége nincs, többek között jogi vonatkozású sem” – közölte az orosz külügy szóvivő. Az elfogadtóparancs szimbolikus jelentőségéhez mérten meglepően visszafogottan nyilatkozott Marija Zaharova, akitől általában nem idegen az érzelmileg színesebb indulatosabb fogalmazásmód sem.

A Nemzetközi Büntetőbíróság háborús bűncselekmények, népirtás feltárásával foglalkozik. 2002-ben jött létre, a római statútum aláírásával. Joghatósága nem terjed ki Oroszországon kívül többek között az Egyesült Államokra sem. Ukrajna szintén nem aláírója a róma statútumnak, de eliseri az ICC joghatóságát az Ukrajna területén 2014 óta elkövetett bűncseleményekre vonatkozóan. Ukrajna közel 20 ezer ilyen bűncselekményt tart számon.

Hogy az elfogató parancs nyilvános, az az általános gyakorlatban nem kézenfekvő, az ICC szerint ezúttal mégis indokolt, mert ez „visszatarhatja további bűncselekmények elkövetésétől” az érintett személyeket – írta a Guardian.

Az ukrán vezetés üdvözölte az ICC Putyinra vonatkozó elfogatóparancsát. Az elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak közölte: „Ez csak a kezdet.”

Jermak szerint az orosz elnök – függetlenül attól, hogy Oroszország nem ismeri el az ICC joghatóságát – letartóztatható az elfogatóparancs alapján azokban az országokban, amelyek aláírták a római statútumot, így érvényesnek tekintik magukra nézve az ICC joghatóságát. A világon 123 ilyen ország van.

Az ICC elnöke, Piotr Hofmański közölte: az elfogatóparancs érvényesítése csak nemzetközi együttműködéssel lehetséges.

Telex.hu

Kapcsolódó cikkek