Ismét pálfordulás, akár már idén eltörölhetik a napelemesek korlátozásait

Megosztás

Óriási lórúgást kapott ősszel a sok napelemprojekt, illetve a napelemeket már eddig is használók egyre bővebbre duzzadó közössége. Mindezt az energiaválság közepén. Ehhez képest most hirtelen teljes hátraarcot csinál a kormány (az uniós pénzek érdekében) és hamarosan eltörölhetik az ominózus korlátozásokat.

Akár már idén eltörölheti a kormány a háztartási napelemes rendszer kiépítését tervezőket értinő korlátozást – derült árulta el Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Mandinernek adott interjúban. A miniszter szerint

Azon dolgozunk, hogy felülvizsgáljuk, hol és milyen ütemezésben lehet finomhangolni, fokozatosan feloldani az ideiglenes korlátozást.

Erről már korábban is volt szó, a kormánynak muszáj is tennie ez ügyben valamit március végéig, különben nem jönnek az uniós pénzek. A miniszter emellett megerősítette: „azt is szeretnénk, hogy szélkerekek is épüljenek”, azonban „nem mindenütt az országban, és nem komplett erdők”, de legyenek, mert „a nap és a szél jól kiegészítheti egymást”.

A kormány tavaly októberben sokat kritizált módon függesztette fel a háztartási méretű kiserőművek hálózati betáplálási lehetőségét, satuféket nyomva a rezsicsökkentés csökkentése, és az állami napelemes pályázatok nyomán felpörgő napelem-telepítésekre. A miniszter mostani interjújában ugyanakkor elárulta, hogy már 170 ezer ilyen kiserőmű termel áramot, és a tavaly október végén bevezetett korlátozásig további 100 ezer ilyen igényt nyújtottak be – vagyis ennyi plusz kiserőmű még csatlakozhat a hálózathoz a közeljövőben.

Lantos Csaba emlékeztetett, hogy mindehhez korszerű hálózatra van szükség, de már folyamatban van a fejlesztés, összesen 160 milliárd forint értékben indultak beruházások. A miniszter ugyanakkor jelezte azt is, hogy igyekeznek mindezt a „konzervatív értékrendű energiapolitika” keretein belül megvalósítani, aminek szerinte a lokalitás a lényege, vagyis hogy ott használják fel az energiát, ahol megtermelik, azt is elárulta, hogyan: „viszonylag kevéssé használjuk ki az energiaközösségekben rejlő lehetőségeket”. (via Hvg)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek