A munkaruha használata a dolgozó és munkáltató érdeke is

Megosztás

A munkaruházat fontos eszköze a munkavédelemnek, mely fő célja, hogy megvédje a munkavállalókat a munkavégzés során előforduló különböző veszélyektől, mint például az áramütés, a vegyi anyagok okozta károsodás vagy az időjárás viszontagságai.

A munkavédelmi ruházat használata különösen azon iparágakban szükséges, ahol magas a munkabalesetek kockázata. Ilyen a vegyipar, az erdőgazdálkodás és építőipar, de megemlíthetjük az egészségügyet is, hiszen számtalan veszélyforrás létezik ezen a területen.

A munkavédelem alapvető eszközei

A dolgozók munkavégzés közbeni védelme a munkáltató és a munkavállaló közös felelőssége. Bár az Európai Uniós jogszabályok előírják, hogy a munkavédelmi ruházat és védőeszközök biztosítása a foglalkoztató cég kötelezettsége, de ezek viselése az egyén felelőssége is.

A Netpolc kínálatában található munkaruházat igen változatos. A kényelmetlen, nehéz mozgást biztosító ruhák ideje lejárt, érdemes a jó minőségű, kényelmes modelleket választani, hiszen a dolgozók hatékonyságát növeli, ha az egész nap viselt munkaruhájuk komfortos érzést nyújt.

A láthatóság elsődleges

Az éjszakai vagy rossz látási viszonyok között dolgozó kollégák számára létfontosságú, hogy bárki számára láthatóak legyenek munka közben. Az általában sárga vagy narancssárga színű figyelemfelkeltő ruhadarabokban tökéletesen észrevehetőek a közterületen vagy veszélyes területeken munkát végzők.

A láthatósági munkaruházat kiegészülhet fényvisszaverő rátétekkel is, melyek a ruhadarabra vetülő fényt visszatükrözve segítik a dolgozó láthatóságát. A törvényi szabályozás pontosan meghatározza, hogy a munkavédelmi ruhákon milyen láthatósági színeket és mekkora fényvisszaverő elemeket kell alkalmazni.

Szezonális munkaruhák

A nyári tikkasztó melegben vagy a téli időjárási körülmények között általában eltérő munkaruházatot viselnek a dolgozók. A hideg napokon a kültéri munkát végzők számára a teljes testet takaró ruházatot szükséges biztosítani, melyek jól szigetelnek, vízlepergető és szélálló tulajdonságokkal is rendelkeznek.

A hőségben ennek ellenkezőjére van szüksége a dolgozók többségének. A jól szellőző, légáteresztő ruhadarabokban kényelmesebb a munkavégzés. Amellett, hogy a kollégák nem izzadnak bele a munkaruhába, a megfelelő védelmet biztosítania kell ezeknek az öltözeteknek is. A vékonyabb szövetválasztás mellett a magas szakítószilárdságot és egyéb védelmi tulajdonságokat szintén biztosítania kell a nyári munkavédelmi ruháknak.

A munkavédelmi ruházat anyagának strapabírónak és kopásállónak kell lennie, hogy hosszú távon tudja kiszolgálni a dolgozó igényeit. Emellett az eltérő munkakörökhöz igazodva, a különböző ruhadaraboknak veszélyes anyagok, hőhatások elleni védelemmel is rendelkezniük kell. Ilyen például a saválló, olajlepergető vagy a láthatósági ruházat.

Kapcsolódó cikkek