Időutazás: ezért volt jó Encsen élni 1987-ben – videó

Megosztás

Borsod megyében az egyik járási székhely bő három és fél évtizeddel ezelőtt igazi központnak számított. A rendszerváltás nem mindent változtatott éppen a jó irányban a városban, de 1984 óta Encs végképp kiemelkedik a környező települések közül.

A Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa 1984. január 1-én nyilvánította várossá Encset, ezzel egyidejűleg hozzácsatolták Abaújdevecser, Fügöd és Gibárt községeket, az utóbbi azonban 2006-ban ismét önálló községgé alakult. Ehhez szükséges volt a várossá minősítés feltételeinek teljesítése. Valamennyi addig megépült utat aszfalborítással látták el, az egész városban kiépült a vízvezetékrendszer, szennyvíztisztító és minden utcában járda épült, kiépült az egészségügyi hálózat.

A várossá minősítés időszakában Encsen két általános iskola, egy gimnázium, Abaúj első középiskolája, diákotthon óvoda, bölcsőde szakmunkásképző iskola, könyvtár és művelődési központ volt található. A várossá avatási ünnepségen Lázár György miniszterelnök adata át a város első tanácselnökének a várossá nyilvánítási oklevelet.

Egy kitűnő, korabeli felvételekkel tarkított összeállítást készítettek 1987-ben Encsről, ezt láthatjuk most. Bőven van látnivaló.

Encs 1987

1987-ben készült film Encsről.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek