MOK: Miskolcon is többletmunkára kényszerítenék az orvosokat

Megosztás

A kamara szerint törvénysértő utasítást adott ki a kórház főigazgatója.

Miskolcon a kórház főigazgatója levélben adott utasítást az orvosok jogait korlátozó törvénysértésre – közölte hétfőn a Magyar Orvosi Kamara (MOK).

A kamara szerint több más megyében is próbálják különböző módokon önkéntes munkára kényszeríteni az egészségügyi dolgozókat. A Veszprém vármegyei irányító intézmény például utasításba adta, hogy

„Azon időszakban, amelyben a munkavállalóval önként vállalt többletmunka megállapodás nem áll fenn – akár azért, mert megkötésre sem került, akár azért, mert felmondás következtében megszűnt – az érintett munkavállalót szakterületi támogatás, illetőleg fix díj címén juttatás nem illeti meg.”

Mivel az egészségügyi dolgozók nem kényszeríthetőek többletmunka vállalására és a jogszabályok azt is tiltják, hogy közöttük az önként vállalt többletmunka alapján tegyen különbséget a munkáltatójuk, a kamara álláspontja szerint a fenti utasítás, amelyet veszprémi intézetek szervezeti és működési szabályzatába is beiktattak, törvénysértő.

„A központosított döntéshozatal nincs tekintettel a helyi munkaerőhelyzetre, a gyógyítók szempontjaira. A betegek ellátási biztonsága folyamatosan sérül amiatt, hogy kimerült, túlhajtott orvosok és szakdolgozók végzik ellátásukat. Az egészségügyi ellátórendszer működéséhez valódi, szakmai alapokon nyugvó, átlátható átalakítási terv szükséges, nem látszatreformok” – olvasható a közleményükben.

A múlt héten már írtunk róla, hogy a miskolci kórház főigazgatója zsarolhatja az orvosokat: akkor a MOK arról adott ki közleményt, hogy a főigazgató a részlegvezetőknek azt írta, csak azoknak adjanak engedélyt arra, hogy a magánellátásban is dolgozzanak, akik a kórházban maximálisan teljesítik az önként vállalt túlmunkát.

via hvg.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek