Zsarolják az orvosokat a miskolci kórházban? A főigazgató törvényellenes utasításokat adhatott beosztottjainak

Megosztás

A Magyar Orvosi Kamara hangot adott felháborodásának, egyben a jelenlegi zsarolási helyzet azonnali megszüntetését sürgeti. Valóban meg akarják akadályozni a megyei kórházban, hogy az orvosok a túlmunkaszerződés felmondásával helyezhessenek nyomást a kormányra? Az állami kórházak kezében ugyanis van egy ütőkártya, amit a jelek szerint ki is használnak.

A kórházi orvosok az önként vállalt túlmunkaszerződés felmondásával tudnak tiltakozni az egészségügyi átalakítások ellen, a jelek szerint ezt próbálják megakadályozni Borsodban.

A Magyar Orvosi Kamara Elnöksége azonnali hatállyal felszólítja a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház főigazgatóját, hogy törvényellenes utasításokat ne adjon beosztott orvosainak, őket törvényszegésre ne buzdítsa

– írta szerdai közleményében a Magyar Orvosi Kamara.

Beszámolójuk szerint a főigazgató a részlegvezetőknek azt írta, csak azoknak adjanak engedélyt arra, hogy a magánellátásban is dolgozzanak, akik a kórházban maximálisan teljesítik az önként vállalt túlmunkát.

Az ügy háttere, hogy a szolgálati jogviszonyról szóló törvény miatt az állami ellátásban dolgozó orvosok külön engedéllyel praktizálhatnak magánellátásban. Eddig nem hallottuk, hogy bárhol gond lenne ezzel, amiből arra következtetünk, hogy mindenhol megadták az engedélyt.

Most azért van új helyzet, mert az egészségügyi törvény ellen tiltakozó kórházi orvosok – a MOK buzdítására – felmondhatják a túlmunkaszerződésüket, amivel a kórház – és a betegellátás – is nehéz helyzetbe kerülhet.

A MOK közleménye alapján valószínűleg ennek ment elébe a borsodi kórház főigazgatója is.

Csakhogy az utasítással a főigazgató a MOK szerint törvényt szegett, mivel a vonatkozó jogszabály kimondja, hogy az önként vállalt túlmunkára nem lehet rákényszeríteni a dolgozót, „jogos érdeke ezzel összefüggésben nem csorbítható”, és nem lehet különbséget sem tenni az alapján, hogy valaki mennyi túlmunkát vállal.

Hozzátették, hogy a Kamara minden jogi lépést megtesz az ügyben, és jogi segítséget ad azoknak az orvosoknak, akit kényszerítenek vagy fenyegetnek. Az ügyben megkeresték a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház főigazgatóját, válasz egyelőre nem érkezett. (via Hvg)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek