Orbán: Megértem, amit Putyin mondott, de nem fogadom el, amit tett

Megosztás

A miniszterelnök az egyik legrosszabb forgatókönyvként említette, ha Oroszország elveszíti a háborút.

Címlapos nagyinterjút adott a svájci Weltwoche című lapnak Orbán Viktor, amit a 444.hu szemlézett. A beszélgetés talán legnagyobb újdonságot hozó részében Orbán sokkolóan rossz forgatókönyvként említette azt a lehetőséget, ha Oroszország elveszítené a háborút: úgy fogalmazott, hogy elképzelni sem szeretné, mi történne ekkor.

“Oroszország egy atomhatalom. Ez egy geopolitikai sokk lenne, egy globális méretű, potenciálisan pusztító földrengés, sokkal rosszabb, mint Jugoszlávia összeomlása. Maga a tény, hogy Nyugaton most könnyedén veszik az ilyen forgatókönyveket, az a valóságtól való nyugtalanító, sőt ijesztő távolságtartásról, a saját politikában rejlő kockázatok iránti vakságról tanúskodik” – magyarázta a kormányfő.

Ezelőtt Orbán azt idézte fel a svájci lapnak, hogy mit mondott neki Putyin két héttel a háború megindítása előtt Moszkvában: “Putyin problémája – ezt mondta nekem – a Romániában és Lengyelországban már létrehozott amerikai rakétabázisok, valamint a NATO esetleges ukrajnai és grúziai terjeszkedése azért, hogy ott fegyvereket állomásoztassanak. Ráadásul az amerikaiak fontos leszerelési szerződéseket mondtak fel. Ezért nem tudott Putyin többé nyugodtan aludni éjszaka.”

“Megértem, amit Putyin mondott. De nem fogadom el, amit tett” – reagált minderre Orbán. A beszélgetésben többek között olyan állítások hangzanak még el a miniszterelnöktől, hogy amennyiben Donald Trump nyerte volna az amerikai elnökválasztást 2020-ban, nem tört volna ki a háború, amit szerinte egyébként senki sem nyerhet meg. Az ukránokkal szemben egy 140 millió lakosú atomhatalom áll, az oroszokkal szemben az egész NATO. Ez teszi a dolgot olyan veszélyessé. Patthelyzet van, ami könnyen világháborúvá fajulhat” – fogalmazott.

Forrás és további részletek: 444.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek