Kiderült, mi okozta a miskolci hangrobbanást

Megosztás

Kiderült, mi okozta azt a hatalmas, robbanásszerű hangot, amit nagyon sokat hallhattak hétfőn kora délután Miskolcon és környékén. Többen az Borsod24 szerkesztőségének is írtak, volt aki arról számolt be, hogy a házában még az ablaktáblák is megremegtek. Nyékládházán, Szerencsen, Harsányban, Boldván, Felsőzsolcán és Füzérkajatán is sokan hallották a puffanást.

Most egy Facebook-felhasználó lerántotta a leplet, információi szerint egy katonai hadgyakorlat zajlik a magasban, ennek a hangjait lehet esetleg időnként hallani. “Aggodalomra semmi ok, a csatolt fotón is látható hogy felettünk az utasszállító gépek is kerülnek, mert a katonai gépek abban a magasságban dolgoznak.” – írja bejegyzésében.

A kiképzési repülések fokozott hanghatásokkal járnak

A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a kiképzési repülések okozhatnak ilyen hanghatást. “A Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár rendszeresen végez kiképzési repüléseket Magyarország erre kijelölt légterében, hazánk területi épségének, légtérszuverenitásának biztosítása, valamint a polgári lakosság életének és javainak megvédése érdekében. A kiképzési repülések fokozott hanghatásokkal, néhány esetben úgynevezett hangrobbanással járnak, ezeket azonban minden esetben a jogszabályokban meghatározott követelményeknek megfelelően hajtják végre a katonák szem előtt tartva azt, hogy a polgári lakosság nyugalmát a lehető legkisebb mértékben zavarják”.

A Magyar Honvédség JAS 39 Gripenjei február 23-án, valamint március 2-án késő délutáni és éjszakai repüléseket hajtanak végre Kecskemét, Eger, Mezőkövesd, Tiszafüred, Tiszaújváros és Nagyatád, továbbá Kaposvár, Szigetvár, valamint Szolnok, Veszprém, Várpalota, Hajmáskér térségében. Az érintett térségekben az említett napokon, 14.00 és 21.00 óra között, a megszokottól eltérő, nagyobb zaj- és hanghatás várható” – olvasható a közleményben, amelyet a Boon.hu szúrt ki.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek