Nem mindennapi berendezés jelent meg egy ózdi temetőben

Megosztás

Egy merőben szokatlan konstrukcióra hívták fel a figyelmünket egy Facebook-csoportban, mely az Ózd külterületén fekvő Táblási temetőben áll. Első ránézésre azt hihetnénk, hogy egy biztosíték-szekrényt, vagy egy villanyórát látunk, az igazság azonban teljesen más. Ennek jártunk utána.

Mint azt Ózd város hivatalos honlapján olvashatjuk, a sok kérdést kiváltó objektum az ún. temetői szóró-parcella oszlopfője, melynek gránit, üveg és rozsdamentes acél elemeit egy lemezből készült díszburkolat védi az esetleges sérülésektől. Amikor a szertartás megkezdődik, ezt a burkolatot eltávolítják, és ráhelyezik az urnát a gépezet tetejére, melyből egy elektromágnes segítségével szórják szét a hamvakat. A szertartást áramszünet esetén is képesek folytatni, ugyanis távirányítóval, kézi vezérléssel és egy kezelő panellel is lehet irányítani a szerkezetet. Az elhunytak neveit egy támfalra fogják rögzíteni, a névtáblák egységes méretűek lesznek, és ugyanabból az anyagból készülnek majd.

Az oszlopfő tetejére helyezik az urnát

Janiczak Dávid polgármester szerint több lakossági kérés is érkezett a városvezetéshez a szórásos temetkezési formával kapcsolatban. A kivitelezés az Ózdinvest Kft. közreműködésével valósult meg 12 millió 200 ezer forintból.

Lehet, hogy valóban érkeztek a szóró-parcellára vonatkozó igények a polgármesteri hivatalba, azonban a Facebook-kommentekből az világlik ki, hogy nagy népszerűtlenség övezi a végső búcsú szertartásának ilyetén formáját. Sokan eleve nem értik, mi a funkciója ennek a gépezetnek, és miért áll a temető közepén a szabad ég alatt. Mások ízléstelennek, gyalázatosnak, vagy épp szentségtörésnek, illetve túl modernnek tartják ezt az eljárást. Egy kommentelő a tervezés elfuseráltságát nehezményezi, rávilágít ugyanis arra, hogy az ilyen szórásos technikánál általában egy üde, zöld pázsit veszi körbe a szórófejet, hogy a víz segítségével szétszórt hamvak a földbe jussanak.

A lezárt állapotban lévő oszlopfő első ránézésre valóban sok kérdést vet fel

Azt már a kedves olvasó megítélésére bízzuk, hogy az ehhez hasonló modern temetkezési technikák is biztosÍthatják-e a megfelelő meghittséget egy szertartás alatt, vagy erre csak a hagyományos eljárás alkalmas. Mindenesetre a temetkezési helyek csökkenésével az emberiség idővel kénytelen lesz szembenézni, azonban tisztában kell lennünk azzal is, hogy mindenki megérdemli a méltó végtisztességet.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre

Kapcsolódó cikkek