Egyetlen háziorvos sem írta alá új szerződését a megyeszékhelyen, lázadnak a doktorok

Megosztás

A magyarországi egészségügy problémái már olyan mértékűek, amit képtelenség a szőnyeg alá söpörni. A győri háziorvosok egységesen összefogtak és követik a kamara ajánlásait a nyomásgyakorlásról. Rezidensek ügyelhetnek a városban. Itt a Fidesz új főellensége a színen?

Medical Online egészségügyi szaklap kórházi forrásokból úgy értesült, hogy Győr körzetében egyetlen háziorvos sem írta alá az ügyeleti szerződését, így a győri kórházban dolgozó rezidensek és szakorvosjelöltek látják majd el az „egyelőre csak márciusra tervezendő” ügyeletet.

Az egészségügyi lap úgy tudja, hogy a Petz Aladár Megyei Oktatókórházban rendkívüli értekezletet is összehívtak emiatt. Győr körzetében az összes háziorvos csatlakozott a Magyar Orvosi Kamara (MOK) nyomásgyakorló akciójához, és megtagadták az új ügyeleti szerződés aláírását.

A lap azt írja, hogy a korábbi ügyeleti pontok helyett a megyei kórház A1 épületének földszintjén kialakított ellátóhelyen fogadnák majd a betegeket a rezidensek.

„A háziorvosok nem az ügyeleti rendszert bojkottálják, hanem a Magyar Orvosi Kamara küldöttgyűlésén 94 százalékos többséggel elfogadott határozatot követik, amelyben ez a nyomásgyakorlás eszköze” – mondta korábban a Telexnek Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke. A MOK-nak részben konkrét, részben pedig globálisabb, átfogóbb követelései is vannak.

  • Egyrészt követelik a szakdolgozók bérének emelését már januártól;
  • a háziorvosi és fogorvosi ellátás megerősítését;
  • a szakellátásban dolgozók munkafeltételeinek javítását.

Emellett pedig tárgyalást kezdeményeznek arról, hogy „legyen végre egy olyan egészségügyi rendezési terv, ami a hazai egészségügyet hosszabb távon vezeti a javulás irányába, amelyben korszerű, minőségbiztosítási rendszerek működnek, ahogy a világ fejlett országaiban” – mondta Szijjártó László. (via Telex)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek