Rezsitámogatásért cserébe államosítaná a közvilágítást a kormány

Megosztás

Az iskolák, a kórházak, a szemétszállítás és a termálfürdők után a közvilágítást is állami kézbe venné a kormány – írja a Népszava.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként felkereste Orbán Viktort a Karmelita kolostorban, hogy együtt megvitassák a kormány által a nehéz helyzetbe került önkormányzatoknak nyújtandó segítség mértékét. A miniszterelnök azzal az ígérettel bocsátotta el a somogyi városvezetőt, hogy a – lélekszámát tekintve – közepes méretű megyei jogú városok, mint amilyen például Kaposvár, 800 millió, míg a jelentősebb adóbevétellel rendelkező városok ennél kevesebbet, 200 millió forint körüli kompenzációt kaphatnak. Ez a megbeszélés még január végén folyt közöttük, most viszont az államosításról Szita annyit közölt munkatársán keresztül, hogy „még nem szeretne semmit sem kommunikálni”, és „ha majd publikus lesz, elmondja”. A lap felkereste az Energiaügyi Minisztériumot is, de arra a kérdésre, hogy készülnek-e az önkormányzati közvilágítási rendszerek átvételére, ezidáig nem kaptak választ.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke azt nyilatkozta, hogy még nem tud konkrétumokat a közvilágítás állami átvételéről, de nem lepődne meg rajta. Már csak azért sem, mert az áramtermelés és kereskedés eleve állami monopólium, emellett a helyzet igen bonyolult: másé az oszlop, másé a vezeték, más adja az áramot, míg az önkormányzatok javarészt csak a lámpatesteket biztosítják. A központi költségvetés közvilágításra biztosított normatívája azonban erre is kevés, ráadásul az energiaárak elszabadulása óta még nagyobbra nyílt az olló.

A kormány már több területen is államosítást hajtott végre, a Vodafone felvásárlása után pedig Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter nyáron arról beszélt egy interjúban, hogy az állam növelni szeretné részvételét a bankszektorban, az élelmiszer-kiskereskedelemben, az építőipari alapanyagelőállításban és a biztosítói szektorban is – közli a Telex.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek