Mi lesz a sorsa a Futó utcai vasbetonváznak? A szakember válaszol

Megosztás

Évtizedek óta áll a Miskolci Egyetem tőszomszédságában egy betonváz, melyre úgy egy hónapja került ki az eladó tábla. Az építése óta eltelt harminc év alatt valahogy sosem sikerült befejezni, és megfelelően hasznosítani az épületet. Utánajártunk az objektum múltjának, valamint a jövője után érdeklődtünk.

A ’90-es évek elején a miskolci hírlapok arról számoltak be, hogy a mai Futó utcában a budapesti illetékességű Join Building Kft. egy négyszintes, 6700 négyzetméter alapterületű üzletközpontot építtet Shopping City Center néven, melyben 14-től 800 négyzetméterig különböző iroda-, és üzlethelyiségek kaptak volna helyet. Ilyen típusú bevásárlóközpont akkoriban nem hogy Miskolcon, az egész országban nem volt, ez lett volna az első.

Észak-Magyarország, 1994. március 30. A látvány azóta nem sokat változott. (Arcanum)

Az eredeti tervek szerint ’94 októberére megnyitotta volna a kapuit az üzletközpont, azonban még abban az évben elterjedt a szóbeszéd, hogy a beruházás körül valami nincs rendben; a pletykák a beruházó cég csődjéről, a vállalat igazgatójának letartóztatásáról, valamint az állítólagos károsultak tiltakozásáról szóltak. A fővárosi befektető céget képviselő ügyvéd cáfolta a híreszteléseket, és bejelentette, hogy a komplexum átadása technikai okok, illetve kivitelezőváltás miatt a következő év tavaszára csúszik, azonban leszögezte, hogy ilyen nagy beruházásnál mindez normális.

1995 nyarán azonban kiderült, hogy a Join Building Kft. kifogyott a pénzből, további hitelekhez pedig nem jutottak,

ugyanis a vállalat képviselői szerint bizonyos körök, akik minimális áron szerették volna megszerezni az épületet rossz hírüket keltették a bankok helyi fiókjainál. Ez az utolsó információ, amelyet megtudhattunk a korabeli sajtóból, így hát ugorjunk az időben, napjainkig.

Egy 1994-es vázlatrajz az üzletközpontról (Arcanum)

Jelenleg 398 millió forintért árulják az 5989 négyzetméteres telken álló 4400 négyzetméter alapterületű szerkezetkész épületvázat.

Érdeklődésünkre Cselédes Viktor mérnök, az ingatlan mostani tulajdonosának, a Takarmányszervíz Kft.-nek a megbízásából néhány társával vizsgálatokat végzett az objektumon, és azt a következtetést vonták le, hogy a váz nagyon jó állapotban van, a kora ellenére nem találhatók rajta repedések, a cölöpökre épített alap pedig meggátolja, hogy a rendkívül vizes, mocsaras területen az épület süllyedésnek induljon.

Egy látványterv napjainkból (ingatlan.com)

A Borsod24 megkeresésére a szakember azt is elmondta, hogy az ingatlan 2005 környékén került a cég tulajdonába, de csak a tavalyi évben szánta rá magát arra, hogy feladja a hirdetést. Szerinte lakóépületek kialakítása lenne a legcélszerűbb; szálloda, öregek otthona, egyetemi kollégium funkcióját egyaránt kiválóan betöltené, emellett egy-két szinttel ki is lehetne bővíteni az épületet. Cselédes Viktor elárulta nekünk, hogy többen érdeklődtek már az ingatlan iránt, és bízik benne, hogy jó kezekbe kerül, mert ezt a jó állapotú épületvázat sokféle célra fel lehetne használni, és ahogy fogalmazott: “vétek lenne lebontani”.

Néhány éve az Urbex Hungary elhagyatott helyeket kutató forgatócsoportja járta körbe az épületet. Az ő tudomásuk szerint egy osztrák cég kezdte meg az építési munkálatokat, azonban úgy látták, hogy a mocsaras talajon nem áll meg az épület, ezért időközben elálltak a tervektől. Erre utaló jeleket azonban nem találtak a terepbejárásuk során az Urbexesek, ők is meggyőződtek az objektum stabilitásáról. A YouTube-on lévő videójukban rámutatnak többek között például a felvonók, vagy lépcsők vélt helyére, vagy a kőzművek kiépítésének nyomaira. valamint megjegyzik, hogy még a graffitisek sem igazán tudnak mit kezdeni a “csontvázépülettel”, mert nincs egybefüggő falfelület.

Véleményük szerint az épületváz még 50 év múlva is ott fog állni, hiszen összedőlni nem fog. Azonban le kell szögeznünk, hogy még azelőtt jártak ott, hogy eladóvá vált volna, tehát minden esély megvan rá, hogy “új életet tud kezdeni”.

Elhagyatva a Hejőparkban!

Elhagyatott betonmonstrum a Hejőparkban. Megnéztük! 2021/14 ➡️Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/urbexhun/ ➡️Blog oldalunk: http://urbexhungary.blog.hu/ ➡️Instagram oldalunk: https://www.instagram.com/urbex_hungary_abandoned ➡️Kapcsolat: [email protected] #urbex #elhagyatott #pláza Watch my channel for more such interesting videos. I do not recommend imitating anything you see in the video. The video is informative and describes the history of the place it is about.

Kiemelt kép: Urbex Hungary

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek