Hihetetlen, de még Orbán és Zelenszkij kézfogását is politikai célokra használja a Fidesz-KDNP

Megosztás

Így manipulál a média. Az európai találkozón az ukrán elnök és a magyar miniszterelnök kétoldalú eszmecserét folytatott egymással. A kézfogást viszont különös módon Orbán Facebook-oldalán egészen érdekes szögből és mondanivalóval tették közzé. Több kormánypárti szavazó és politikus máris sokat látott a dologba. De nézzük csak meg jobban azt a kézfogást.

Orbán Viktor kezet fogott Volodimir Zelenszkijjel. Egy ilyen aktusnak nem kéne hírszámba mennie, diplomáciai körökben ez mindennapos: egy ország vezetője kezet fog egy másik ország vezetőjével.

Hogy Magyarország mennyire nem hajlandó közösséget vállalni az Ukrajnát támogató EU-s országokkal, az jelzi a legjobban, hogy csütörtökön Zelenszkij személyes beszéde utána páran nem tapsolták meg az ukrán elnököt, az egyik ilyen maga Orbán Viktor volt. A Telex felhívta a figyelmet néhány érdekességre a találkozással kapcsolatban.

Mindezek után került sor a nagy közös kézfogásra. És itt tér el nagyban az, hogy ezt ki hogy tálalta. Orbán Viktor Facebookjára például ez a fotó került ki, amit valószínűleg a saját stábtagja készített róluk:

A kép alapján a miniszterelnök követőinek úgy tűnhet, Zelenszkij szinte meghunyászkodik Orbán előtt, fejet hajt, rá sem mer nézni. A friss miniszteri biztos Hoppál Péter is felült a vonatra: „Testbeszéd! Na olvassatok libsik!” – üzente kommentben.

De egy kicsit más kontextust mutatnak az Európai Tanács hivatalos fotói a nagy találkozásról:

Ezen a fotón már két egyenrangú fél fog kezet, nyoma sincs megalázkodásnak, sőt, a két politikus közül inkább Zelenszkij tűnik elhivatottabbnak.

Egy másik hivatalos fotón pedig mintha épp az ukrán elnöknek nem tetszene valami azon, ahogy Orbán felé hajol:

Egy fotóriporter alapesetben az események objektív bemutatására törekszik, már amennyire ez lehetséges egy kamerán keresztül. Akárhogy is nézzük, elkerülhetetlen, hogy benne legyen az adott személy megélése, pozíciója az adott helyzetben. A fotók pedig mintha azt mutatnák, Orbán Viktornak sajátos mondanivalója van a követői felé az általa megosztott fotóval.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek