Újabb földrengés Törökországban, már ötezer fölött a halottak száma

Megosztás

Kedden hajnalban újabb erős földrengést jelentettek Törökország középső részén. Az amerikai földtani intézet szerint az 5,5-ös erősségű rengés 10 kilométeres mélységben volt Golbasi város közelében, írja a BBC. A hétfő hajnalban Törökország déli és Szíria északi részét érő földrengés halálos áldozatainak száma kedd délelőttre ötezer fölé emelkedett, a CNN összesítése szerint a két országban eddig 5,021 halálos áldozatot jelentettek hivatalosan, mindkét országban épületek dőltek össze, maguk alá temetve az embereket, Szíriában már több mint 4 millió ember szorul humanitárius segítségre.

A török alelnök azt mondta, Törökországban a halálos áldozatok száma legalább 3419, és 20 534 sérültről tudnak. A török katasztrófavédelmi ügynökség tisztviselője szerint eddig 11 302 épület megrongálódását jelentették Törökországban, és közel 25 000 szakember dolgozik a katasztrófa sújtotta helyszíneken. Több nemzetközi szervezet is a helyszínen van, de a mentést a BBC szerint nehezíti, hogy heves esőzés kezdődött a térségben. Szíriában a kormány és az ellenzék által ellenőrzött területeken 1602-re emelkedett a halálos áldozatok száma – írja a Telex.

Szijjártó Péter külügyminiszter reggel a Facebookon jelentette be, hogy hét magyar tartózkodik a katasztrófa sújtotta térségben, azt mondta, mindenki jól van, és Magyarország újabb két mentőcsapatot indít Törökországba, Szíriában pedig a Máltai Szeretetszolgálaton keresztül segít.

Menczer Tamás, a külügyi tárca államtitkára hétfőn az ATV-nek azt mondta: 213, Törökországban tartózkodó magyarral vannak kapcsolatban, akik regisztráltak konzuli védelemért, egyikünk sincs a földrengés által sújtott területen. Hat olyan magyarról tudnak, akik a katasztrófa sújtotta térségben vannak. Ők mindannyian jól vannak.

A fagyos hőmérséklet, a hó és az eső egész éjszaka akadályozta a túlélők mentését Törökországban, miközben a romok között rekedtek segítségért kiáltanak. „Hangokat adnak ki, de senki sem jön” – mondta egy férfi sírva Hatayban, a Törökország déli részén fekvő tartományban a Reutersnek. A férfi szerint nagyon gyötrelmes várni a mentőkre, miközben hallják a romok alól a segélykiáltásokat.

A világ minden tájáról érkeznek mentőcsapatok a katasztrófa sújtotta területre. A miskolci Spider mentőcsoport is felajánlotta a segítségét a török nagykövetségnél. A török nagykövetség dönt arról, melyik mentőcsapat utazhat, és milyen feltételekkel. A lehetőségektől függ, hogy minimális létszámmal megy a Spider, vagy több emberrel – orvosokkal, műszaki mentőkkel, kutyás keresőkkel – vágnának neki az útnak.

Borítókép: Túlélők és áldozatok után kutatnak egy összedőlt épület törmeléke közt a dél-törökországi Adana nagyvárosban 2023. február 6-án (Fotó: MTI/AP/Halil Hamra)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek