Esély a túlélésre: telítődnek a miskolci hajléktalanszállók

Megosztás

Az elmúlt hetek hideg, csapadékos időjárása még azokat is megviseli, akiknek van tető a feje fölött. Aggódunk a fűtés költségei miatt és orrunkig cipzározott kabátban futunk a buszhoz. Ilyenkor egyre többször gondolunk azokra az emberekre, akiknek nincs hova sietni és nincs mire várni; az utcán kell átvészelniük a fagyos éjszakákat és nappalokat. Miskolc három hajléktalanellátó intézményénél, a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál, a Magyar Vöröskereszt B-A-Z Megyei Szervezeténél és a Napfényt az Életnek Alapítványnál a szállók befogadóképességéről és az igénybe vehető szolgáltatásokról érdeklődtünk.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által üzemeltetett Gondviselés Háza nevű gondozóközpontból, Kocsenga Anton intézményvezető elmondta, hogy jelenleg nincs szabad férőhelyük, az átmeneti szállásukon a maximális befogadóképesség 50 fő. A tavalyi évben a szállón teljes körű, átalakítással egybekötött felújítás zajlott, így az ideérkezők egy sokkal modernebb és jól felszerelt átmeneti bentlakásos otthont vehetnek birtokba.

A szeretetszolgálat népkonyháján 150 fő részére osztanak ki melegételt munkanapokon 11 és 13 óra között. A nappali melegedő 30 fő befogadására alkalmas és minden nap nyitva áll 8-18 óra között. Krízisidőszakban, azaz november 1-től április 30-ig, 18-08 óra között időszakos férőhelyet tartanak fenn 15 férőhellyel. Itt lehetőség van a ruházat tisztítására és az értékek biztonságos elhelyezésére. Emellett a gondozottak megmelegíthetik a magukkal hozott ételt és az étkezőben, nyugodt körülmények között el is fogyaszthatják.  

A Napfényt Az Életnek Alapítvány a szakmai színvonal mellett törekszik az emberi méltóság tiszteletben tartására

Az intézményvezető azt is elmondta, hogy különböző szolgáltatásokkal; készségfejlesztéssel, tanácsadással, háztartási segítségnyújtással igyekeznek javítani a rászorulók körülményein, továbbá reggeli étkeztetést biztosítanak, közösségi fejlesztésük érdekében pedig szabadidős programokat rendeznek, illetve az önellátásra képtelenek számára szociális gondozást is nyújtanak.

Duberné Dunaveczki Éva, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete által fenntartott Hajléktalanokat Gondozó Központjának intézményvezetője a Borsod24-nek elmondta, hogy jelenleg 95 százalékos az intézmény kihasználtsága. A nyári időszakban 260 fő, a téli időszakban 298 fő éjszakai elhelyezését tudják biztosítani.

Duberné lapunk érdeklődésére beszámolt a gondozóközpont által nyújtott szolgáltatásokról is: népkonyhájuk 200 adag melegételt biztosít minden hétköznap 12 és 13 óra között. A nappali melegedő 100 fő befogadására alkalmas, csakúgy, mint átmeneti szállójuk. Az éjjeli menedékhelyre 80 főt képesek elszállásolni, emellett rendelkeznek egy időszakos férőhellyel, ahová 58 főt tudnak befogadni a téli időszakban. Az intézmény a szállásolás és étkeztetés mellett ruhapótlást és ruhamosást, illetve tisztálkodási lehetőséget is kínál a jobb sorsra érdemes vendégeknek.

Az intézményvezetőt ezután arról kérdeztük, hogyan segítenek ellátottjaiknak a társadalomba való visszailleszkedésben. Elmondása szerint a közmunkaprogram keretében biztosítanak munkalehetőséget a dolgozni vágyóknak, emellett segítenek nekik külső lakhatást találni, valamint szociális munkásaik igyekeznek gondoskodni az utcán élőkről is.

A Napfényt az Életnek Alapítványtól Végh András szakmai vezető állt rendelkezésünkre, aki a menedékhely telítettségére vonatkozóan az előzőleg említett intézményekhez hasonló adatokról tudott beszámolni. Eszerint az átmeneti szálló 50 férőhelyéből 5 szabad hely van ezekben a napokban. Rehabilitációs intézményük egészségi, pszichés, és szociális állapotában visszafordítható módon károsodott személyeknek nyújt segítséget. Itt jelenleg a 32 helyből 29 van betöltve.

Ne menjünk el mellettük – évről évre rengetegen halnak meg a hideg miatt

A nappali melegedő befogadóképessége 100 fő, itt lehetőség van többek között tisztálkodásra, a ruhák mosására, vasalására, étkezésre, csomagmegőrzésre, telefonos ügyintézésre, emellett orvosi ellátást és gyógyszerbiztosítást, valamint kulturális és szabadidőprogramok szervezését is lehetővé teszik – közölte lapunkkal Végh András.

A tényszerű és kicsit sem megnyugtató adatok tisztázása után arról érdeklődtünk, hogy az egyes intézmények vezetői miként látják a miskolci hajléktalanhelyzetet, mik a tapasztalataik.

-Az utóbbi években erőteljesen emelkedik az elesett, önmagáról gondoskodni képtelen hajléktalanok száma, mely nagy kihívás elé állítja az átmeneti szállás szociális munkatársait. Egyrészt azért, mert ápolás-gondozásra az átmeneti szállón nincs meg a feltétel, különösen tárgyi vonatkozásban. Másrészt az ilyen emberek társadalmi integrációját szinte kizárólag a tartós bentlakásos otthonok jelentik, ahová a bekerülés évekbe telik, már amennyiben sikerül megtalálni az egyes emberek számára a megfelelő ellátást – árulta el Kocsenga Anton.

Előfordult, hogy segítségünkkel megtörtént egy-egy hajléktalan életmódjának felszámolása, de sajnos nagyon kevés ilyen példa van – felelte kérdésünkre Duberné Dunaveczki Éva.

A szervezetek kérik, hogy főleg a téli időszakban, a tartós hideg beállta után különösen figyeljen mindenki az utcán élőkre is, és ha szükséges, hívják a 112-es segélyhívó számot.

Szerző: Zavarkó Erik

Fotók: MMSZ Gondviselés Háza Miskolc, Napfény az Életnek Alapítvány

Kapcsolódó cikkek