Az ellenzéki vezetés visszamenőleges rezsitámogatást szavazott meg, a Fidesz kivonult az ülésről

Megosztás

Ismét az igencsak puskaporos hordónak számító Ferencvárosban történt az eset. A szociális bérlakásban élőkről ugyanis ebben a kerületben (is) elfeledkezett a kormánypárt.

A Baranyi Krisztina által vezetett ellenzék azonban nem hagyta magára ezt az egyébként is sokat szenvedett réteget és komoly támogatást szavazott meg számukra valós rezsivédelemként. A fideszesek szerint ez csak politikai húzás volt a polgármester asszonytól, nem támogatták a javaslatot, inkább kivonultak az ülésteremből. A Fidesz valódi arca egyre többször jön elő.

Ferencváros csütörtökön hozott egy rendeletet arról, hogy az „önkormányzati szociális bérlakásokban élő embereknek ne kelljen piaci árat fizetniük” a rezsiért, magyarán az önkormányzat kifizeti a különbözetet a lakossági ár és a kiszámlázott piaci ár között. Ez körülbelül 70 millió forintjába kerül Ferencvárosnak. A fideszes képviselők kivonultak az ülésről, és „léhasággal” vádolták Baranyi Krisztina polgármestert, aki miatt a kerület elesett a kormány által kínált 300-400 millió forintos támogatástól. Baranyi viszont azt vetette a fideszesek szemére, hogy a rezsivédelem nem érvényes a ferencvárosi szociális bérlakásokban lakókra, és azt a kormány helyett az önkormányzatnak kell kifizetnie.

A IX. kerületben 348 család él olyan ingatlanban, aminek az önkormányzati vagyonkezelő cég a tulajdonosa. Mivel emiatt céges fogyasztónak számítanak, a lakások energiahasználatát hónapokig a magasabb, piaci áron számlázták ki nekik. Aztán Németh Szilárd rezsibiztosék bejelentették, hogy „a kormány biztosítja az önkormányzati és állami tulajdonú, nem társasháznak számító bérleményben élők teljes rezsicsökkentését is”. A rendeletből viszont kimaradt, hogy a pénzt visszamenőlegesen is visszakapják az érintett lakók.

Ezt akarják kompenzálni Ferencvárosban a frissen megszavazott javaslattal – amit egyébként maga a polgármester terjesztett elő, és amit Baranyi Krisztina egyébként úgy osztott meg a Facebookon, hogy „ezt a helyi Fidesz nem támogatta, inkább kivonultak”. A Fidesz képviselői egyébként valóban kivonultak a szavazás előtt, de azt egy jó félórás vita is megelőzte.

A fideszesek ugyanis azzal érveltek: ők nem leszavazni akarják az ötletet, hanem „tiltakozni az ellen”, hogy Baranyi szerintük nem vett részt a rezsitámogatásról szóló egyeztetéseken, a kormánynak pedig nem küldte el a kért kerületi adatokat. Mégsem nyomták meg a gombot, amikor támogathatták volna, inkább kivonultak és itt a lényeg. A Fidesz szerint Baranyi az egészből politikai kérdést csinált, ezért sem szavazták meg a javaslatot. Baranyi ezt úgy summázta, hogy ezzel a fideszes képviselők „magasról tesznek azokra, akik a szociális bérlakásokban élnek”, és ezek szerint a rezsivédelem nem érvényes a ferencvárosi szociális bérlakásokban lakókra, azt az önkormányzatnak kell kifizetnie helyettük.

(via Telex)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek