Már nem kérdés, hogy kivezetik az élelmiszer-árstopot, csak az időpontján agyalnak

Megosztás

A felelős államtitkár elismerte, nem is kétséges, hogy hamarosan búcsút inthetünk az élelmiszer-árstopnak a különböző termékeknél, ahogyan a benzinárstopnak is vége lett. Az áruhiány felütötte fejét az érintett élelmiszereknél, ahogy korábban az üzemanyagnál is.

Valószínűleg Brüsszel és a szankciók lesznek a hibásak, előre borítékolhatjuk.

Varga Mihály és Matolcsy György sem ment el a parlament költségvetési bizottságának hétfő délelőtti ülésére, ahol az idei, rendeleti költségvetés volt napirenden. Helyettük Banai Péter államháztartásért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a kormánynak nincs B-forgatókönyve, és azzal számolnak, hogy minden forintot megkapnak Brüsszeltől. Az Erasmus pótlására ugyanakkor már decemberben elkülönítettek forrásokat. Az élelmiszerárstopot ki kell vezetni, az élelmiszer-inflációt pedig a nyári aszály és a kereskedők árazása okozza. Az ellenzéki képviselők szerint a Kádár-rendszerben se hoztak rendeleti úton költségvetést, és a kormány visszaél a rendkívüli jogrenddel.

Az új 2023-as költségvetésnek négy fő célja van az államtitkár ismertetése szerint:

  1. a munkahelyek megvédése;
  2. rezsivédelem;
  3. a családok támogatása és
  4. a nyugdíjak értékének megőrzése.

Banai Vajda Zoltán bizottsági elnök felvetésére azt mondta, veszélyhelyzetben a kormánynak joga van törvényeket rendelettel módosítani. A koronavírus-járvány idején is élt a felhatalmazással kormányzat, amikor átírták a költségvetést, és akkor senki nem kritizálta őket emiatt.

Jámbor András szerint lehet, hogy jogszerűen járnak el a rendeleti költségvetéssel, de ők írták hozzá a törvényi alapot.

„Lényegében önök jogot teremtettek, hogy visszaéljenek a joggal”

– fogalmazott a Szikra Mozgalom Párbeszéd frakciójában politizáló képviselője.

  • Egy piacgazdaságban normál körülmények között nem célszerű hatósági árakat bevezetni – mondta az élelmiszerárstopról. Most azonban különleges idők vannak, és különleges intézkedéseket kellett bevezetnie a kormánynak. Abban nincs vita szerinte a kormány és a jegybank között, hogy az élelmiszerárstopot ki kell vezetni, a kérdés csak az időpont.
  • Banai szerint azért is ilyen magas az élelmiszerár-infláció, mert Magyarországon jóval nagyobb aszály volt nyáron, mint Európa többi részén. „Az is hallom, hogy azért nagyon sok cég nem költség alapján áraz, hanem az alapján, hogy mit bír el a piac” – fogalmazott. Azért is fontos cél szerinte, hogy az infláció 2023 végére egyszámjegyű legyen, hogy „az inflációs várakozásokat le lehessen törni”.
  • Az elhúzódó háború miatt kell növelni a Rogán Antal alá tartozó titkosszolgálatok költségvetését is a kormány szerint.

További részletek a Telex.hu cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek