Betilthatják a gázkazánokat és -tűzhelyeket

Megosztás

A Building Performance Institute (PBIE) független kutatócég jelentése szerint a jelenlegi felújítási arány megháromszorozásával 2050-re az Európai Unió szinte valamennyi lakóépületét fel lehetne újítani, ami a helyiségek fűtésére felhasznált energia 44 százalékának megtakarítását eredményezné.

Nyolc ország profitálhatna a legtöbbet a lakásfelújításból, s az épületállomány kora, a jelenlegi energiafogyasztás, a helyi éghajlat és a lakások összetétele miatt legalább 50 százalékos energiamegtakarítási potenciált érhetne el. Ezek Luxemburg (60 százalék), Hollandia (57), Románia (56), Bulgária (56), Ciprus (54), Málta (53), Magyarország (51) és Ausztria (51), számolt be a friss jelentés eredményeiről a Haszon.hu.

A PBIE anyag azt is javasolja a tagállamoknak, állítsák le a Közép-Európa házainak nagy részét fűtő fosszilis gázkazánok kormányzati támogatását, és idővel vezessék ki a gázkazánokat és gáztűzhelyeket.

A világban egyre több rendelkezéssel találkozhatunk, amelyek egyértelműen a lakossági gázfelhasználás csökkentését szolgálják. Az Egyesült Államokban például a gáz tiltása kaliforniai településekről indult néhány évvel ezelőtt, mára azonban az ország több része is hasonló úton jár. New York-ban például 2023 decemberétől nem lehet olyan hétemeletesnél alacsonyabb új házat átadni, amelyben földgázt égetnek, de hasonló intézkedéseket vezettek be Bostonban, Denverben és Seattleben is.

Kapcsolódó cikkek