Csaknem 100 km/h-val hajtott a megengedett 50 helyett, halálra gázolt egy kerekesszékest

Megosztás

A Sátoraljaújhelyi Járásbíróság ítéletet hozott annak a férfinak az ügyében, aki a megállapított tényállás szerint 2021 januárjában a délutáni órákban Vámosújfaluban közlekedett a megengedett 50 km/h-t jelentősen meghaladó kb. 100 km/h sebességgel – olvasható a Miskolci Törvényszék közleményében.

Vele szemben ellentétes irányból haladt a néhai sértett asszony elektromos kerekesszékével. A nő a vádlott járműve előtt akart elkanyarodni és az úttesten áthaladni, azonban a vádlott nagy sebessége miatt későn észlelte a veszélyhelyzetet és akkor kezdett vészfékezésbe. Az ütközést azonban így sem tudta elkerülni és elütötte a sértettet, aki sodródni kezdett.

A nő kiesett a kerekesszékből és súlyos töréses sérüléseket szenvedett, majd kórházba szállítását követően a baleset után egy hónappal életét vesztette. Halála és a baleset között közvetlen okozati összefüggés áll fenn.

A bíróság a vádlottat halálos közúti baleset okozásának vétsége miatt 2 év – végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre és 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. Súlyosbító körülményként értékelte az ilyen jellegű cselekmények elszaporodottságát és a sebességhatár nagyfokú túllépését, míg enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott megbánását, részbeni beismerését és rendezett életvitelét. Az ítélet nem jogerős.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek