Európa legveszélyeztetettebb műemlékei között lehet a miskolci múzeum kiállítási épülete

Megosztás

Márciusban derül ki, hogy a miskolci Herman Ottó Múzeum öreg kiállítási épülete, a „Papszer” bekerül-e Európa leginkább veszélyeztetett örökségei közé.

Szerte a kontinensen több száz műemlék éli utolsó napjait természeti vagy ember okozta következmények miatt. 2013 óta lehet pályázni az Europa Nostra 7 Most Endangered pályázatára, melynek keretében némely kivételes örökséget jelentős anyagi támogatással vissza lehet húzni a szakadék széléről.

Az európai örökségvédelemmel foglalkozó Europa Nostra szervezet minden évben kiválaszt néhány történelmi jelentőségű épületet, amelyek közül kerül majd ki a földrész 7 legveszélyeztetettebb műemléke.

A miskolci önkormányzat 2022 őszén nyújtotta be pályázatát, hogy a múzeum kiállítási épülete felkerüljön Európa 7 Legveszélyeztetettebb Műemléke nemzetközi jegyzékére. A miskolci Herman Ottó Múzeum öreg kiállítási épülete, a „Papszer” 2019 óta nem látogatható. 

A döntési folyamat első körében a jelentkezők szűkebb köre, 11 pályázó kerül a listára, amelynek kihirdetése január 25-én történik. A végleges eredmény 2023 márciusában várható.

A hét kiválasztott örökségi helyszín megmentése érdekében az év végéig akciótervet dolgoznak ki a projektet támogató Európai Beruházási Bank bevonásával.

kép: https://brainmanpictures.piwigo.com

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek