A menstruációs ciklus és a táplálkozás befolyása a bőrünkre

Megosztás

A pattanások megjelenése összefügg táplálkozásunkkal, ugyanakkor a menstruációs ciklus is hatással van bőrünk állapotára. Speciális bőrápolással és megfelelő étrenddel azonban sokat tehetünk a kellemetlen bőrpanaszok ellen.

Életmódbeli tippek a szebb arcbőrért

Az első legfontosabb tanácsunk, hogy természetes forrásból származó készítményeket válasszunk szépségápolási rutinunkhoz, vagyis natúr és biokozmetikumokat. A BIOLA Webshop arctisztító termékei között széles választékból szemezgethetünk. A tudatos bőrápolás alapja ugyanis a gondos arctisztítás. Természetesen nem szabad megfeledkezni a megfelelő hidratálásról és a tápláló készítmények alkalmazásáról sem. A natúr arctisztítók és a bőrt ápoló termékek a természet erejével gondoskodnak bőrünkről.

A női hormonális ciklus jelentős mértékben hatással van étrendi igényeinkre is, annak függvényében, hogy hol járunk a ciklusban más-más ételeket érdemes beiktatnunk, bizonyosakat pedig mellőznünk.

Azáltal, hogy egyes élelmiszereket beemelünk az étrendbe, támogathatjuk a hormonális egyensúlyt, ezzel pedig megelőzhetünk számos bosszantó bőrtünetet, mint például a pattanások megjelenését. Ügyelve a táplálkozásunkra javíthatjuk a menzeszt megelőző tüneteket, és mérsékelhetjük a pattanások és az ödémás gyulladásos gócok pl. az állon történő kialakulását.

A tiszta bőrért fontos tehát okosan kell táplálkoznunk!

Mikor milyen ételeket válasszunk?

A női ciklus első napjával kezdődően, egészen az ovulációig fogyasszunk többet a könnyen emészthető fehérjékben gazdag ételekből. Ilyen például a hal, a csirke, a hüvelyes növények. Hormontermelésünk támogatásáért az egészséges zsírok bevitelére helyeződjön a fókusz. Különösképp az omega-3 zsírsavak bevitelére. Ennek legjobb módja a bőségesebb halfogyasztás, ugyanígy az olajos magvak és az algák is javasoltak.

A peteérés időszakában a könnyű, nyers ételek domináljanak, a gyümölcsök és zöldségek, illetve a belőlük készült turmixok, gyümölcslevek. Ilyenkor az ösztrogének már betöltötték funkciójukat, következhet az eltávolításuk, valamint a méregtelenítés. Ehhez a keresztesvirágú zöldségeket hívhatjuk segítségül. Például brokkoli, kelkáposzta, és naponta egy sárgarépa fogyasztásával természetes módon segíthetjük az ösztrogén “hulladék” eltávolítását. Amennyiben ez nem történik meg, az a pattanások és az állon kialakuló ödémás, gyulladásos gócok súlyosbodásáshoz is vezethet.

Egészségesebb alternatívákkal a kívánós időszakban

Az ovuláció utáni luteális szakaszban, amely a menzesz első napjáig tart, jóval több szénhidrátra lesz szükségünk. Az édességek iránti sóvárgásunk ilyenkor még intenzívebb. Fontos, hogy egészségesebb alternatívákat válasszunk szénhidrátforrás gyanánt, például zabot, édesburgonyát, édességként pedig aszalt gyümölcsöket vagy cukormentes csokoládét, amely magas kakaótartalommal bír.

Az ideális táplálkozás mellett gondoskodjunk bőrünkről natúr és bio kozmetikumokkal, például egy csipkerózsás arctisztító habbal és bíbor kasvirágos arcápoló géllel.

Kapcsolódó cikkek