Forrnak az indulatok a recski kőbánya miatt

Megosztás

Egy debreceni székhelyű – Kósa Lajos fiának az ügyvédi érdekeltségébe tartozó – cég bányászati tevékenységet kezdett a község határában, ám a recskieket már most megosztja az ügy, és nem csak azért, mert a helyiek megkérdezése nélkül adtak ki előzetes bányászati engedélyt.

Szerdán a Párbeszéd Heves megyei elnöke, Ürmös István is részt vett a recski lakossági fórumon, amelyet az új bánya megnyitásáról tartottak, és ahogy az lenni szokott: a beruházást végző vállalkozó szerint minden a legnagyobb rendben lesz, a lakosokat semmilyen kár nem fogja érni és egyébként is: örüljenek, hogy ilyen gazdasági helyzetben egyáltalán van bármiféle fejlesztés…

Sőt: szerinte „por- és kőmentesen fog zajlani” az a bányászati tevékenység, amelyet a lakóingatlanoktól mindössze 200 méterre(!) tervezett bányában végeznek majd. Erre persze semmilyen garancia nincs, ahogy azt a polgármester a fórumon be is vallotta. Ahogy arra sincsen semmi garancia, hogy egy nagyobb esőzés után nem lepi el a sártenger az ott élők otthonait.

A lakossági fórumon elhangzott, hogy a helyi önkormányzat talán még profitálhat is a dologból, azonban a legnagyobb kérdés az, hogy az iparűzési adóból származó bevétel mennyire lesz egyensúlyban az okozott természeti és környezeti kárral, amelyet a helyben élők fognak a leginkább megszenvedni.

A Párbeszéd szerint szerint semennyire, ezért mindent el fognak követni, hogy a lakosság – egészségének – védelme érdekében ne nyithassák újra a recski bányát, és ne indulhasson el a környezetromboló kitermelés.

kép forrása: Colas Hungária

Kapcsolódó cikkek