Miért szükséges tűzgátló ajtókat használnunk az épületekben?

Megosztás

Egyszerűen megfogalmazva a tűzgátló ajtók életeket mentenek. Az épületekben létrehozott tűzszakaszokon elhelyezett ajtóknak meg kell akadályozniuk és le kell lassítaniuk a tűz és a füst továbbterjedését. Ezáltal biztosíthatjuk, hogy tűz esetén még az épületben tartózkodók szabad menekülési útvonalon biztonságosan kijussanak.

A tűzgátló ajtók beépítésével az épületekben lévő személyek biztonságát szavatoljuk, valamint a tűzoltók számára is időt nyerünk azzal, hogy az ajtók késleltetik a tűz és füst továbbterjedését.

A tűzgátló ajtók használatáról

A tűzszakaszok kiépítésekor több önálló egységre osztják az épületet. Ennek oka, hogy könnyebb megfékezni a lokális tüzet, mint a folyamatosan terjedő lángokat. Több gyártó is foglalkozik minőségi tűzgátló ajtók forgalmazásával, mint például a FAAC Hungary Kft., akik tűzgátló ajtók különböző automatizált változatait kínálják megrendelőiknek.

Automata bejáratokat elsősorban nagyobb közintézmények, vállalatok és üzletházak épületein találunk, bár napjainkban már a kisebb forgalmú ingatlanok üzemeltetői is az automatizált ajtókat választják, azok energiatakarékos és korszerű üzemeltetése miatt. Nézzük, milyen szabályozásnak kell megfelelnie a tűzgátló ajtóknak!

Hazai szabályozás

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szigorúan meghatározza a tűzvédelmi feltételeket az épületek tekintetében. Az egyes tűzsszakaszokra vonatkozóan tűzállósági és tűzterjedési értéket szab meg. Ezek a határértékek nemcsak a tűzgátló ajtók esetében adottak, hanem a tűzgátló fal, födém és nyílászárók esetében is.

A szabályzatban kitérnek a tűz átterjedésére, a menekülési útvonalak hosszára, az anyagok tűzállóságára. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban a füstgátlás hasonló fontosságú, mint a tűzvédelem, hiszen így megakadályozható az égéstermékek terjedése. A tűzgátló ajtóknak meghatározott ideig deformálódás nélkül kell bírni a lángok hatását, valamint az ajtó hőmérséklete sem nőhet bizonyos szint fölé a külső felületén.

Az automatizált tolóajtók tűzállóságáról

Az automata tolóajtók praktikus és megbízható nyílászárók, melyek egyik előnye, hogy érintésmentesen tudunk ki- és bejutni a helyiségekbe. Rengeteg intézmény és vállalkozás használja a helytakarékos nyílászárók ezen fajtáját, mely már tűzálló változatban is beszerezhető. Az intenzív használatra is kitűnően alkalmas nyílászárók egyszerűen csatlakoztathatóak a tűzvédelmi rendszerhez, füst- és hőérzékelőkhöz.

A higiénikus használat mellett esztétikus és formatervezett megoldás az épületen belüli átjáróként alkalmazva. A menekülési útvonalként is használható automata tolóajtók jól zárnak, akár 30 percig ellenállnak a hőnek és a tűznek, így elegendő idő lesz a kijutásra és a tűz megfékezésére. Egyes modellek a tűzjelző berendezés jelzésére az útvonalat rugóerővel azonnal zárolják. A speciális igények kielégítéséhez, akár hermetikusan záródó funkcióval ellátott automatizált tolóajtók is választhatóak egyes gyártóknál.

Kapcsolódó cikkek