Kamuigazolvánnyal bírságolgatott az álrendőr, de lebukott

Megosztás

A maszkviselési kötelezettség elmulasztását rótta fel áldozatainak, akik a jóval magasabb összegű bírságtól való félelmükben önként fizették ki inkább készpénzben az alacsonyabb összegeket. Börtönbüntetéssel sújtották az álrendőrt.

A Debreceni Törvényszék elítélte azt a férfit, aki rendőrnek adta ki magát és megbírságolt egy bolti eladót Debrecenben, korábban pedig Hajdúsámsonban „intézkedett”. Most börtönbe vonul.

Az elsőfokú bíróság a férfit zsarolás bűntettében és három rendbeli felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért halmazati büntetésül 3 év 4 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélte és 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A másodfokú bíróság a Debreceni Járásbíróság ítéletét helybenhagyta, a döntés jogerős. Az álrendőr és védője enyhítés miatt jelentett be fellebbezést.

Az ügy másodrendű vádlottját, aki a hamis rendőrigazolványokat készítette, már július 5-én elítélték, a 300 ezer forintos pénzbüntetését az ügyészség és a vádlott is tudomásul vette.

Az álrendőr hazudott arról, hogy ő zsaru, majd színlelt telefonos egyeztetés után közölte a sértettel, hogy ha feljelentené, úgy 50-150 ezer forint közötti pénzbírságot kaphat, de ez az összeg jóval alacsonyabb lehet akkor, ha azt a helyszínen rendezni tudja. A sértett a férfi által teremtett kényszerhelyzetben, tartva a jóval magasabb összegű bírságtól, félelmében eleget tett a felhívásnak és átadott 5000 forintot a férfinak, aki ezután távozott az üzletből.

a beismerő vallomás kisebb nyomatékkal bírt figyelemmel arra, hogy a bűncselekményről videofelvétel készült. A megbánó magatartást az is árnyékolta, hogy korábban ugyanilyen bűncselekményt követett el, ami szintén bírósági szakban volt. A férfi ezen túlmenően büntetőeljárás és felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt állt. (via 444.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek