Szakmai tréning az iskolaőröknek, akik gyakran maguk is erőszakkal kezelnek egy-egy helyzetet

Megosztás

2020. szeptember elsején jelentek meg az iskolaőrök a magyarországi oktatási intézményekben. Az iskolaőrök fegyvert nem viselhetnek, kényszerítő eszközöket – bilincset, rendőrbotot – azonban igen. Elsődleges feladatuk, hogy a tanulók és az iskolák dolgozóinak biztonságát sértő vagy veszélyeztető cselekményeket megakadályozzák, megelőzzék.

Noha az iskolaőri program célja az intézményi erőszak visszaszorítása, többször előfordult, hogy az iskolaőr is erőszakkal próbált kezelni egy-egy helyzetet. Több esetben indult már büntetőeljárás olyan iskolaőrökkel szemben, akik túllépték a jogkörüket.

Összességében azonban pozitív tapasztalatai vannak a rendőrségnek. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén szolgálatot teljesítő iskolaőröknek – az év első hetében – elsősegélynyújtással, és újjáélesztéssel kapcsolatos témakörben tartottak előadást megyeszerte a meghívott egészségügyi szakemberek. Az iskolaőrök elméleti ismeretek mellett gyakorlati tudással is gazdagodtak a képzések során.

Az oktatáson a szakmai ismeretek is bővítették, a rendőrök az iskolákban szolgálatot teljesítő munkatársak jogszabályismeretét, és bűnmegelőzési feladatait is naprakésszé tették, illetve felelevenítették a szükséges intézkedéstaktikai kompetenciákat, és az ElfBar elektromos cigaretta használatának veszélyeit is.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek