„Azért az nem kóser, hogy Borsod harmadik legnagyobb városának zéró támogatást adnak”

Megosztás

Mint arról mi is írtunk, nemrég közzétették azoknak a 10 ezer főnél nagyobb településeknek a listáját, amelyek rendkívüli támogatást kapnak a kormánytól az elszállt energiaárak miatt. A rendelet indoklása szerint a támogatási összegek odaítélésénél az önkormányzatok egy lakosra jutó iparűzési adóerő-képességét és az energiatakarékossági tervüket is figyelembe vették. A lista ugyanakkor ennek ellentmond, hiszen sem lélekszámmal, sem pedig GDP-arányossággal nem magyarázhatóak az összegszerű eltérések – mutat rá a Telex.

Arról mi is írtunk, hogy például Miskolc 1,2 milliárdos támogatásban részesül, amely Veres Pál polgármester szerint ugyan segítség, de közel sem elegendő.

Viszont ezzel egyidejűleg Kazincbarcika pedig egy vasat sem kapott. A Telex riportja szerint a várost irányító Szitka Péter teljesen megdöbbent, amikor hétfő este nem találta a város nevét a támogatási listán.

A szocialista polgármester elmondása szerint ő az elsők között tárgyalt Balla György miniszteri biztossal ősszel.

Kazincbarcika nagy bajban van, mert a városban gáz alapú erőmű üzemel, és körzetközpontként több fontos intézmény ellátását is biztosítaniuk kell. Októberben a 18-szoros gázárakkal számolva úgy tűnt, hogy a megemelkedett energiaárak akár 7-800 millió forintos lyukat is üthetnek a város költségvetésébe. Szitka szerint a kormány képviselői is csak hüledeztek, miután meghallgatták a beszámolójukat. Később több adatsort is küldött a kazincbarcikai önkormányzat a kormánynak.

Miután kiderült, hogy „egy huncut vasat sem kap” Kazincbarcika, a polgármester felhívta Demeter Zoltánt, a térség fideszes országgyűlési képviselőjét, aki azt ígérte, valamilyen formában megoldást találnak. Szitka szerint a képviselőnek is komoly presztízsvesztesség, hogy a választókerület központja kimaradt a támogatásból.

„Azért az nem kóser, hogy Borsod harmadik legnagyobb városának zéró támogatást adnak, miközben körzetközpontként kórház, középiskola is működik itt” – fogalmazott Szitka.

Forrás: Telex.hu; Fotó: Szitka Péter Facebook

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek