Így harcolt az önkormányzat, hogy legalább két miskolci városrész bezárt postáját újra kinyithassák

Megosztás

Hatalmas plusz vállalást vett át a miskolci városvezetés az önkormányzati költségvetés kontójára (egy eredetileg teljes egészében állami feladatból…) , hogy az állami cég által bezárt posták közül legalább a két legrosszabb helyzetű városrészben újra kinyithassák a hivatalokat. Ez a hét elején meg is történt.

Bár szívük szerint mindet újra kinyitná a Velünk a Város frakció, de így is sikerült a nehézségeket legalább némileg enyhíteni. A Fidesz nem foglalkozott a dologgal, az ellenzéki városvezetés viszont nem hagyta magára az itteni polgárokat, pedig a város pénzügyei a kormányzati elvonások és a brutálisan megemelt rezsiköltségek miatt finoman szólva sem rózsásak.

Szirmán és Miskolctapolcán már nincs ok bosszankodni – legalábbis a lelakatolt posták látványa miatt. Az önkormányzati segítséggel hétfőn újranyitott hivatalok egy most megkötött megállapodás értelmében jövő őszig bizonyosan üzemelni fognak. 

A szirmai posta előtt tartott kedd délelőtti sajtótájékoztatón Veres Pál emlékeztetett: október végén ő is csupán a médiából értesülhetett arról, hogy gazdasági okokra hivatkozva november 12-ei hatállyal kilenc miskolci fiókjának bezárását rendelte el a Magyar Posta.

– Azt láttuk, hogy így városrészek maradnak postai szolgáltatás nélkül. Különösen éles volt a helyzet Szirmán és Martinkertvárosban – hangzott el a polgármester részéről, aki hozzátette: az önkormányzat ezen érvét mihamarabb tolmácsolni igyekezett a kormányzat irányába, ennélfogva az illetékes minisztériummal azonnali tárgyalást kezdeményeztek. Fónagy János már ekkor jelezte feléjük – idézte fel Veres Pál –, hogy egy esetleges újranyitás jelentős költségekkel járhat majd.

A polgármesteri beszámoló alapján a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárának akkori ígérete szerint a Magyar Posta regionális igazgatósága december közepén meg is kereste a miskolci városvezetést, amikor is arról tájékoztatták őket, hogy a kilenc postából kettőnek a visszanyitására lehetőséget adnak – azzal a feltétellel, hogy az üzemeltetéshez szükséges költségeket részben átvállalja az önkormányzat.

Munkabér, infrastrukturális költségek, takarítás, biztonsági szolgálat, szoftverhasználat, értékpapír-forgalmazás, postafiók-fenntartás, postacikk-szállítás, stb. – mind-mind olyan tételek, amik komoly kiadást jelentenek egy-egy hivatal fenntartásában, s melyek felsorolásából a városvezető számára az derült ki, hogy a posta által készített üzleti tervben kalkulált hiány nagyjából felét teszi ki az általuk ezúton vállalt összeg.

Veres Pál hangsúlyozta, hogy a gazdasági bizonytalanságból és az energiaárak változásából adódóan nagyjából „negyedévre látnak előre”, így azt sem lehet kizárni, hogy a Magyar Posta a továbbiakban még előáll-e egy ettől eltérő ajánlattal. Ám lefektette: töretlenül jelezni fogják az állami intézménynek, hogy a többi postát is szándékukban áll újranyitni.

– Szívünk szerint mind a kilencet kinyitnánk. De a számításaink szerint legalább hatot szükséges volna még – húzta alá a polgármester, aki mint elmondta, Miskolctapolca mellett a nyári időszak jelentette forgalom és az egyetem közelsége miatt döntöttek. További részletek a Minap.hu cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek