Egy 16 éves fiú tűzijáték-rakétája okozta a miskolci paneltüzet, a lakástulajdonosoknak az önkormányzat segít

Megosztás

Még mindig vizsgálják, hogyan robbanthatta be a harmadik emeleti lakást Miskolcon a vélhetően eltévedt tűzijáték-rakéta. Az épületben mindenesetre több lakás is teljesen lakhatatlanná vált. Az önkormányzat az igazgatási szünet ellenére segítséget nyújt.

Szilveszter este fél nyolc körül, feltehetőleg egy erkélyre hullott tűzijáték miatt kigyulladt és lakhatatlanná vált egy tízemeletes társasház harmadik emeleti lakása a Középszeren. A tűzoltók rövid időn belül megfékezték a lángokat, ezalatt negyven lakónak kellett átmenetileg elhagynia az épületet.

Az ügy kapcsán a rendőrség részéről Janasóczki Attila nyilatkozott hétfőn a Miskolc Televíziónak. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, közveszély-okozás vétségének megalapozott gyanúja miatt folyik nyomozás. Egy 16 éves helyi fiatalt gyanúsítanak, aki barátaival volt kinn az utcán, amikor az eset történt. A fiatal kilőtt egy tűzijátékot, de a rakéta szerencsétlenül az egyik harmadik emeleti lakás erkélyére csapódott, és ott kigyulladt.

– Munkatársaim néhány órán belül kiderítették, ki az elkövető. A gyanúsított fiút előállították a rendőrkapitányságra, ahol kihallgatása során elmondta, véletlenül történt az eset, és nem is látták, hogy kigyulladt az erkély – tette hozzá.

A rendőrségi szóvivő felhívta arra is a figyelmet, hogy a tűz elfojtásáig mintegy negyven embernek kellett átmenetileg elhagynia a lakását. Kollégái egy kismamának is segítettek, aki alig egyhónapos kisbabájával talán nem is találta volna meg a kiutat a nagy füstben.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője, Rinyu Zsuzsanna megerősítette, hogy a lakás lakhatatlanná vált. Lakói átmenetileg rokonokhoz kerültek.

Időközben a miskolci önkormányzat is felvette velük a kapcsolatot, és – bár igazgatási szünet van, így soron kívül – egy egyszeri, százezer forintos támogatással segíti az újrakezdésüket. Az összeget legkésőbb keddig megkapják. Szarka Dénes (Velünk a Város) önkormányzati képviselő szerint óriási szerencse, hogy nem tartózkodtak otthon, így nem történt nagyobb tragédia.

– Én is a Középszeren élek, így láthattuk, hogy rengeteg tűzoltó és mentő volt a helyszínen, amikor az eset történt. A lakás teljesen kiégett, a bútorok használhatatlanná váltak. Már beszéltünk a Miskolc Holding Zrt. munkatársaival, hogy minél hamarabb kaphasson a család egy szükséglakást. A települési gyorstámogatást is meg tudták igényelni az igazgatási szünet ellenére, munkatársaink soron kívül foglalkoznak az ügyükkel – húzta alá. (Minap.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek