Videón az álomszép bükki légkörfény

Megosztás

Magyarország felett is káprázatos látványt okozhatnak az erősödő napkitörések.

Erős zöld légkörfényt figyeltek meg december 28-án hajnalban a répáshutai csillagászok – írta a Bükki Csillagda.

A légkörben mintegy 80-90 kilométeres magasságban mindig világít a levegő egy kicsit, a csillagászok ezt nevezik légkörfénynek. A napaktivitás erősödésére és az extrém ultraibolya sugárzás hatására ez a fény megerősödhet.

Decemberben több heves napkitörést is észleltek a szakemberek, egy kisebb mágneses vihar tombolt karácsonykor. A Bükkben ebben a hónapban többnyire derült volt az idő, így a csillagda tetejére szerelt kamerán át jól látszott a színpompás esemény.

A téli égbolton az oxigén világított a rá jellemző zöldes fénnyel. A látványos színhatásnak ugyanaz volt a hullámhossza, mint a sarki fénynek.

A répáshutai csillagvizsgálóban tíz percenként készült egy-egy fotó, ezekből szerkesztettek gif-animációt, amelyen a fényjelenség kialakulása jól tanulmányozható. Az animáció szerint december 28-án, az éjfél utáni órákban erősödött meg a zöld fényjelenség.

A légkörfény erőssége az extrém ultraibolya sugárzáson (EUV) kívül attól is függ, hogy miként változik a légkör sűrűsége 80 kilométeres magasságban. Gyakran előfordul, hogy a megnövekedett EUV sugárzással egy sűrűsödési hullám is végigfut, a hajnali felfényléseket általában ez okozza.

Forrás: Sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek