Meghalt XVI. Benedek

Megosztás

95 éves korában elhunyt XVI. Benedek, emeritus pápa. A hírt a Vatikán jelentette be. Az egykori egyházfő, aki közel 8 évig töltötte be tisztségét, egy vatikáni kolostorban vesztette életét.

Utódja, Ferenc pápa szerdán jelentette be, hogy Benedek nagyon beteg. Arra kérte a híveket, hogy imádkozzanak érte.

Joseph Ratzinger az első német származású pápa volt több száz év után. 2005 áprilisában választották az egyház fejévé, II. János Pál halála után. Ekkor vette fel a XVI. Benedek nevet, ő lett a 265. pápa.

Megválasztásakor egy stabil időszakra számítottak a szakértők, nyolcévnyi pápasága azonban több hiba és botrány miatt lett emlékezetes. 2013-ban önként lemondott pozíciójáról, ezzel több mint 600 év után ő lett az első pápa, aki nem halála miatt távozott az egyház éléről.

Fiatalkora

Joseph Ratzinger 1927. április 16-án egy dél-németországi faluban katolikus családba született, közel az osztrák határhoz. Tizennegyedik születésnapja után belépett a Hitlerjugendbe, ami akkor minden német fiúnak kötelező volt. A náci fiatalok szervezetében egészen a háború végéig bent maradt, légvédelmi segédszolgálatot teljesített az utolsó időszakban. A holokausztot később sötét időszaknak nevezte.

A háború után filozófiát és teológiát tanult a Müncheni Egyetemen, majd 1951-ben felszentelték papnak, testvérével együtt.

Zaklatási ügyek

Ratzinger 1977 és 1982 között müncheni érsekként szolgált. Ezt az időszakot később kutatók többször is alaposan megvizsgálták, mert szexuális visszaéléseket gyanítottak a katolikus egyházban. Sokáig azonban nem találtak egyértelmű bizonyítékokat.

A botrányok viszont jelentősen ártottak a tekintélyének. Mégis ő volt az, aki elkezdte megreformálni a katolikus egyház hozzáállását a szexuális zaklatásokhoz. Ő volt az első pápa, aki találkozott áldozatokkal. 2001-ben pedig elrendelte, hogy minden ügyet az ő hivatalába irányítsanak, miután azt látta, hogy a megvádolt püspököket sosem büntetik meg, csak új egyházmegyékbe helyezik át. Pápaságának utolsó két évében közel 400 papot utasított ki a papi rendből zaklatás miatt.

2018-ban viszont nyilvánosságra hoztak egy jelentést, mely szerint legalább 3677 embert abuzált a német papság 1946 és 2014 között. Emellett négy olyan ügy is nyilvánosságra került, melyek a müncheni egyházmegye területén történtek, amikor Ratzinger érseksége alatt. Az emeritus pápát azzal vádolták meg, hogy nem távolította el a vétkes papokat, még azután sem, hogy elítélték őket. Benedek később megbocsátást kért “fájdalmas hibáiért”, azonban nem ismert el egyetlen személyes büntettet sem.

Személyét ért egyéb kritikák

Benedeknek a zaklatási ügyeken kívül más területeken is érte kritika. Egy évvel pápának választása után, 2006-ban például azt mondta, hogy az iszlám vallás csak gonoszságot szabadított a földre. Miután többnapos tüntetések kezdődtek, a pápa elnézést kért, és azt mondta, beszédét félreértelmezték. Pár évvel később a zsidókkal került összetűzésbe, miután rehabilitált négy ultrakonzervatív püspököt, többek között egy holokauszt tagadót is.

2012-ben pedig a “Vatileaks” botrány rázta meg pápaságát, melynek keretében korrupciós és zsarolási ügyek kerültek nyilvánosságra a Vatikánról.

Lemondása

2013 februárjában jelentette be lemondását, mely sokként érte a nemzetközi közvéleményt. A pápa döntését azzal indokolta, hogy már nem rendelkezik azzal a mentális és fizikai erővel, mely az egyház vezetéséhez szükséges. Visszavonulása után nagyon legyengült, idejét pedig főleg imádkozással és meditációval töltötte.

Utódja, Ferenc pápa gyakran dicsérte Benedeket, és úgy írta le a furcsa vatikáni helyzetet, miszerint két pápa is él egyszerre az államban, mintha nagypapájával lakna együtt az otthonában.

Az egyik utolsó fénykép december 1-jén készült Benedekről, amikor a róla elnevezett teológiai verseny győzteseivel találkozott.

Forrás: Euronews.com

Kapcsolódó cikkek