Ezt teszi a tűzijáték a környezettel

Megosztás

A tűzijáték látványosan színesebbé és csillogóbbá teszi az ünnepségeket. Ugyanakkor az égésük során keletkező anyagok veszélyt jelentenek a környezetünkre és az egészségünkre egyaránt.

De mi van a tűzijátékban, ami árthat?

A tűzijáték színeiért a gyártásuk során felhasznált fémsók a felelősek. A lítium idézi elő a rózsaszín, a nátrium a narancs, a réz és a bárium a kék és a zöld színt, a kalcium és a stroncium pedig a pirosért felelős. A kék tűzijátékhoz arzént, ólmot vagy szelént is használnak, a magnéziummal pedig éles fehér fényt lehet fellobbantani. Az ólmot és a higanyt manapság már nem nagyon használják ilyen célokra, de a gyártási folyamathoz igen, a tűzijátékok után a levegőben lévő ólomrészecskék száma ugyanis jól láthatóan megugrik – írja a Qubit.

Felrobbanásakor olyan gázok kerülnek a levegőbe, mint például a szén-dioxid vagy a szén-monoxid. Éppen ezek a globális felmelegedés legfőbb okozói.

A szálló por koncentrációját is befolyásolja: a Birminghami Egyetem egy 2020-as kutatása szerint ez az érték a nyolcszorosára is emelkedhet a tűzijáték után. A levegő általában 24 óra alatt kitisztul, a por- és a fémkoncentráció pedig normalizálódik, de a szennyezettség rövid távon is súlyosbíthatja a légúti betegségekben szenvedők, így az asztmások állapotát is.

Van azonban zöld alternatíva, hiszen a modern technológia már azt is lehetővé teszi, hogy robbanások nélküli tűzijátékélményben legyen részünk. Ugyan még nem terjedt el, az interneten egyre több olyan videót látni, ahol több száz drón mutat be lélegzetelállító mutatványokat az éjszakai égbolt előtt:

Ámulatba ejtő 100 drónos show Magyarországon

Uploaded by COLLMOT on 2022-04-27.

Fotó: Panoramio

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek