Tényleg nem lehet jobb dologra költeni a milliárdokat, mint a “vármegyék” átnevezésére?

Megosztás

Mert remélhetőleg tudjuk, ez mekkora kiadással fog járni Magyarország számára, közel sem arról szól csak a dolog, hogy kihelyezzük a megye helyett a vármegyéket jelző táblákat az utakon és máris minden meg van oldva. A fideszes politikusok dicsekedhetnek és papolhatnak hazaszeretetről, de ennek a pénznek lenne jobb helye is egy válság közepén.

Hollósy András is elvégezte a maga részét, Facebookon posztolta lelkesen az új táblát. A hozzászólók azonban nem feltétlenül osztották lelkesedését.

“A vármegye (latinul comitatus) a magyar közigazgatás alapvető területi egysége volt 1000–1949 között, majd 2023-tól ismét.🇭🇺” – írja Hollósy.

A kommentekből mazsolázunk:

“Nekünk Borsod az első! 🇭🇺🧡” – Szécsényi Marianna, kormánypárti önkormányzati képviselő.

“Ez amúgy egy jó dolog, de a lényeg azért az ugye, hogy ha már vannak 1949 előtti értékek amikhez érdemes lenne nyúlni (oktatás Klebelsberg alatt pl) akkor semmiképpen se azokhoz nyúljatok, hanem szimbolikus szójátékokba tenyereljetek bele ami amúgy hergelésre is alkalmas 🇭🇺🇭🇺🇭🇺” (Szarka Dénes, ellenzéki képviselő)

“Lázár János és Harrach Péter már korábban ellenezték , hogy a megyéket nevezzék át vármegyére . “Nem jó történeti aspektusai vannak (…) Sokkal inkább azt gondolom, amit nekem egy hódmezővásárhelyi választó mondott ,hogy annak , akinek cseléd vagy napszámos volt a nagyapja vagy a dédnagyapja, annak mást jelent a vármegye, mint aki a Xll. kerületből szemléli a világot ” !”

“Illik az akkori rendszerhez megvannak a földesurak és a sleppjuk van pár ember aki meg tud okoskodni a többi “paraszt” meg kenyeren és vízen él lassan”

“S mi mi leszünk? Jobbágyok ismét? Csak kérdem….s mire számítsunk? Lesz kilenced, s tized beszedése is ?”

“Ettől fontosabb nincs egy csődközeli országban! Bravó!”

“A közoktatásra meg nincs pénz! A gyerekek hidegben ülnek, ti meg marhaságokra szórjátok a pénzt! Na ez a cinizmus netovábbja!”

“Az nem zavar, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye is csak 1950-ben jött létre? Semmi köze történelmi vármegyékhez ennek a baromságnak. 6 vármegyéből alakították ki. Legalább egy egész pici történelmi ismeret kellene ahhoz, hogy ne gondoljalak egy ostoba papagájnak, Andris 🙁

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek