Így telnek az ünnepek a kiskapudi állatmenhelyen

Megosztás

Sokaknak a karácsony a pihenésről, szórakozásról szól. Akinek viszont sok állat sorsa van a kezében, az pontosan ismeri a helyzetet: az ünnepnap is ugyanolyan nap, mint a többi. Rengeteg a teendő az állatok körül, ugyanúgy etetni és itatni kell őket, takarítani utánuk. Arról nem is beszélve, hogy ugyanúgy adódhatnak problémák, történhet baleset vagy lebetegedhet egy állat, akár a Szenteste kellős közepén is.

Fazekas Ildikó és Póczos Dávid az Ózd melletti, kiskapudi állatmenhely (Herosz Ózdi Szervezete) gondozói. Ők azok, akik sokszor mindenféle segítség és anyagi támogatás nélkül emberfeletti munkát végeznek a menhelyen, akik szívüket-lelküket beleadják az állatok ellátásába. A megyei otthontalan kutyáknak és macskáknak szentelik az életüket, szabadidejüket és pénzüket nem sajnálva. A folyamatos létszámstop ellenére sem hagynak cserben egyetlen állatot sem.

Az ünnepek közeledtével azonban gyakran segítségre volt szükségük. Szalmabálákat, takarókat, plédeket kértek az állatok melegen tartására. Amiből pedig mindig hiány van, az az étel. A hideg idő miatt sokkal több eledel fogy, mint bármikor máskor, és vannak speciális etetési igényű állatok is. Szerencsére akadt néhány jószívű ember, akik még karácsonyi ajándékkal is meglepték a menhely lakóit. A Bárka Színpad száz, az Ozone ICW ózdi csapata ötszáz kilogramm kutyatáppal járult hozzá az állatok karácsonyához.

A menhely dolgozói nehezen tudtak az ünnepre hangolódni a rengeteg teendő és akadály miatt. Ildikó már egész biztos volt benne, hogy idén nem lesz feldíszített karácsonyfájuk, amikor december 24-én, egy kedves bélapátfalvai lakos felajánlotta a gyönyörű, két méteres fenyőfáját. Szintén ezen a napon, egy csontsovány kutyát mentettek ki a teljes reménytelenségből. Talán egyesek számára hihetetlen, de ez a két dolog hozta el számukra, hogy a lelkük ünneplőbe öltözhetett.

„Szerintem a karácsony lényege az, hogy hitet vigyünk annak, aki remények nélkül maradt. Nekem tegnap megadatott, hogy egy nagy sovány kutyusnak visszaadhattam a hitét, és én ettől nem is kértem nagyobb ajándékot a Jóistentől. Vajon mennyien vagyunk ezen a világon, akik tudjuk, hogy a legnagyobb értékek nem vehetőek meg pénzért? Az ajándék nem attól életre szóló, hogy sokba került, hanem a szeretettől, amivel adják” – fogalmazott Ildikó.

Steffike és Dömpike Kiskapudon várják az álomgazdit

A karácsony végül jól alakult, de a menhelynek folyamatos támogatásra van szüksége. Amennyiben szeretne kedveskedni a menhely lakóinak, vagy segíteni a szuperhős gondozóikon, ide kattintva megteheti.

Fotó: Kiskapud – Herosz Ózdi Szervezete

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek