Bruttó 860 ezer forinttal nőhet Orbán Viktor fizetése

Megosztás

De Kövér Lászlónak és Novák Katalinnak sem kell aggódnia.

A Fidesz-KDNP-s politikusok olyan törvénymódosítást fogadtak el négy éve, amely a parlamenti képviselők alapfizetését az előző évi átlagbér háromszorosában határozta meg. Így a politikusok fizetései aszerint változnak, hogy az előző évben miként alakultak a keresetek nemzetgazdasági szinten. Hívta fel az RTL a figyelmet.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. úgy számol, hogy az idei teljes évben 17,7 százalékkal nőnek majd a fizetések, bruttó 438 800 forintról nagyjából bruttó 516 467 forintra.

Ami azt jelenti, hogy az idei 1 millió 316 ezer forintos képviselői alapbér 2023 márciusától körülbelül bruttó 1 millió 549 ezer forintra nő.

Persze, akinek egyéb tisztségei is vannak, azok számolhatnak plusz pénzekkel is.

Orbán Viktornak ugye nemcsak a képviselői alapbér jár, hanem a nyári fizetésemelése óta a házelnöki tiszteletdíjjal megegyező összeg is, ez utóbbi az alapjuttatás 2,7-szerese. Ez azt jelenti, hogy – 17,7 százalékos átlagbér-emelkedéssel számolva – márciustól a miniszterelnök fizetése a mostani 4 millió 870 ezer forintról bruttó 5 millió 727 ezer forintra nőhet, ami bruttó 857 ezer forintos fizetésemelésnek felelne meg.

Kövér László tiszteletdíja csaknem 4,2 millió forintra nőne a mostani 3,5 millió forintról, azaz esetében több mint 600 ezer forinttal lenne magasabb a bruttó bér. A házelnök tiszteletdíjához rögzítettek Novák Katalin köztársasági elnök bérét is, aki Kövér László fizetésének 1,1 szeresét, azaz nagyjából bruttó 4,6 millió forintot vihet majd haza. Ez 700 ezer forinttal magasabb összeg a jelenlegihez képest.

Az alapilletményhez igazodva kapnak még más juttatásokat is: növekedik a lakásbérletre, mobiltelefon-költségekre, az irodabérlésre és a munkatársak fizetésére fordítható összeg is.

Kapcsolódó cikkek