Problémákról beszélnek a gyógyszer-nagykereskedők

Megosztás

A koronavírus-járvány alatt is helytállt, és ma is stabil a magyar gyógyszerellátási rendszer, ám a gyógyszer-nagykereskedőkre tetemes pluszterhet ró az üzemanyag- és az energiaárak jókora megemelkedése. Az egyre inkább digitalizálódó szakma ezért az úgynevezett árrésrendelet mielőbbi megváltoztatását szorgalmazza – írja a Vg.hu

A cikbből kiderül, napi százezer kilométert tesznek meg a hazai gyógyszer-nagykereskedők autói, amelyek minden nap kétszer szállítanak a mintegy 2250 magyarországi patikába az engedélyezett csaknem tizenötezer különféle készítményből. Ugyanakkor a gyógyszergyártók és a gyógyszertárak között ingázó nagykereskedőket is sújtják a jelenlegi kedvezőtlen gazdasági folyamatok, amire mihamarabbi megoldást várnak a kormánytól.

Eközben ebben a szektorban szintén erős a bérnyomás, ami miatt további 15-20 százalékos költségnövekedést kell bekalkulálniuk a munkaadóknak, akik mintegy 2500 embert foglalkoztatnak, s ebben még nincsenek is benne a jellemzően alvállalkozóként dolgozó gépkocsivezetők. Emellett öt-hatszoros energiaár-emelkedés is sújtja a nagykereskedőket, akiknek a raktáraiban komoly hűtés- és fűtéstechnológiai megoldásokat kell alkalmazni ahhoz, hogy a gyógyszertárolással kapcsolatos követelményeknek meg tudjanak felelni.

Kapcsolódó cikkek