A karácsonyi túlevés egyik bosszúja a rettegett reflux

Megosztás

Az otthoni ünneplésnél és a rokonlátogatások során “muszáj” enni, sokat és sokfélét, nehezebbnél nehezebb ételekkel a menüben. Ennek bizony vannak árnyoldalai is, sajnos sokan hajlamosak a túlevésre, amit a gyomor egy idő után jelez. De mit is takar ez pontosan?

Minden évben megfogadjuk, hogy idén mértéket tartunk és nem esszük magunkat rosszullétig. Ezt rengetegen megszegik, gyomrunk pedig általában erre nincs megfelelően felkészülve és jönnek is a bajok.

A karácsony sok magyar családban három dolgot jelent: lehet megint szenvedni a fával és a talppal, a karácsonyi égőknek megint volt egy évük a szoros csomóba rendeződésre, és ez a többnapos kajakóma ideje is. Az emberek – gyakran önhibájukon kívül – hajlamosak a túlevésre, ami aztán mindenféle gyomorpanasszal jár. Ilyen például a reflux is, amivel így vagy úgy, de gyakorlatilag mindenki találkozott már. A részletekről a Telex számolt be.

„Szinte nincs olyan ember, akinek ne lett volna már valamilyen refluxos epizódja”

– mondta Iliás Ákos gasztroenterológus, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának adjunktusa.

Ez azonban nem feltétlenül akkora baj, mint ahogy esetleg hangzik: Iliás szerint teljesen normális, ha az ember egyszer-egyszer azt érzi, hogy evés után – vagy akár két étkezés között – ég egy kicsit a gyomra, vagy azt, hogy feljön egy kis gyomorsav a torkába. Baj akkor lehet, ha valaki gyakran, akár rendszeresen tapasztal ilyet, vagy ha a reflux olyan tünetekkel jár, amelyek tartósan fennmaradnak.

Ilyen tartós tünet lehet a már említett gyomorégés, a mellkasi, a szegycsont mögötti égő érzés, vagy akár a regurgitáció, amikor az ember érzi, hogy némi gyomortartalom visszatért a nyelőcsőbe, esetleg a szájba.

„A refluxnak egyébként lehetnek a nyelőcsövön kívüli tünetei is, mint, mondjuk, a köhögés, vagy a fogak gyors romlása”

– mondta a szakértő.

Hogy alakul ki a reflux?

Az egyik leggyakoribb oka annak, hogy a gyomorsav vissza-visszakukkant a nyelőcsőbe, az lehet, hogy a gyomor és a nyelőcső közötti záróizom nem jól zár. Ez lehet általános probléma, de az is előfordul, hogy csak egy rövid időre lazul el, és például alvás közben, vízszintes helyzetben enged át egy kis gyomorsavat.

Emögött gyakran a rekeszsérv áll. A rekeszszárak a nyelőcső alsó részén segítenek rá a mechanikus zárásra, és ha azon a részen sérv alakul ki – ami sokaknál meg is történik –, akkor az megnehezítheti a megfelelő záródást. A nyelőcsőnek van egy öntisztító funkciója, és normál esetben kitakarítja magát, ha a regurgitáció miatt valami visszaköszönne a gyomorból. Ha ez a funkció nem jól működik, akkor is jelentkeznek refluxos tünetek.

Az elhízás is járhat refluxszal, hiszen az ember ebben az esetben hajlamosabb a túlevésre, a gyomor gyakrabban telített. Emellett a gyomorban lévő nyomás is megnő, és akár a gyomor és a nyelőcső közötti szög is megváltozhat, ami szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy a sav visszajusson.

Előfordul, hogy a nyelőcsőben van a hiba, például ha valakinek érzékenyebb a nyelőcsöve, vagy jobban érintik a savártalmak, mert nem zárnak jól a sejt-sejt közötti kapcsolatok. Persze egyszerűen az is előfordulhat, hogy túl sok sav termelődik a gyomorban, ami felfelé talál kiutat.

Egyébként nem is csak a gyomorsav okozhat refluxot. Létezik úgynevezett epés reflux is, ami azt jelenti, hogy az epetartalom és más jellegű gyomortartalom kúszik vissza – bár ez a refluxos esetek kisebb hányadáért felelős.

„Nagyon fontos, hogy ez valamilyen szinten normális. Ugye évszázadokig jóformán senki nem foglalkozott ezzel” – hangsúlyozta Iliás. Már negyven éve ismerjük a refluxot mint betegséget, így az orvosok egyre többet tudnak róla, szétbontották több albetegségre, és így még többet tudhatunk a kialakulásáról, helyes kezeléséről.

„De mivel ez nem egy halálos kórkép, azért a helyén kezeljük.”

Ettől függetlenül a gasztroenterológus is elismerte, hogy a reflux megkeserítheti az ember életét. Ha valakinek folyamatosan marja a sav a torkát, az egyrészt borzasztóan kellemetlen lehet, másrészt könnyen étvágytalansághoz vagy az evés kerüléséhez vezethet.

„Egy ilyen nagyobb kajálás, piálás után az teljesen normális, hogy valakinek lesz valamennyi refluxa. Tele van a gyomra, arra esetleg még ráiszik, elkezd járkálni, táncolni, ennyi elég is lehet.”

Az alkohol egyébként nemcsak savasságot okoz, hanem a simaizmokra is hatással lehet, amilyen többek között a nyelőcső alsó záróizma is. És persze a reflux mögött is ott állhat megannyi egészségi probléma okozója, a dohányzás.

A szakértő szerint nem arról van szó, hogy minden földi örömünket áldozzuk fel a reflux oltárán, hanem arról, hogy az embernek fel kell mérnie a saját korlátait, és mérlegelnie kell, hogy az aktuális lakoma vagy buli mennyi közepesen kényelmetlen órát ér meg neki kicsit később/másnap. Tehát nem kell száraztésztára cserélni a karácsonyi menüt, viszont érdemes tisztában lenni a lehetséges következményekkel: „Nem szabad, hogy ez elvegye a közös étkezéseknek vagy akár egy közös ünneplésnek az örömét. Legfeljebb akkor be kell kalkulálni, hogy az ember másnap egy kicsit rosszabbul van, ha ilyen tünetei vannak.”

Azt is figyelembe kell persze venni, hogy nagyon mások az egyének körülményei, szóval simán előfordulhat, hogy ami valakinél gyomorégést okoz, azt a másik probléma nélkül tolhatja magába két kézzel. További részletek a cikkben.

Kapcsolódó cikkek