Idén több mint 20 százalékkal nőtt a bolti lopások száma

Megosztás

A rendőrség adatai szerint a múlt évihez képest több mint húsz százalékkal ugrott meg a kisebb lopások száma az év első tizenegy hónapjában. „Míg tavaly ugyanebben az időszakban 6172 ilyen esetet regisztráltak, addig idén január és november vége között 7560-at. Ez 22,4 százalékos növekedést jelent” – írja riportjában az adatokat kikérő Népszava. A kisebb értékű lopások 13,1 százalékát követték el fiatalkorúak.

Ezek azok a lopások, amelyek az 50 ezer forint értéket nem haladják meg, ezért szabálysértésnek minősülnek. És mint kiderült, idén is – pont, ahogy tavaly – elsősorban élelmiszert loptak az elkövetők. Ezt követi a ruházat, az illatszer és a vegyi áru.

Néhány napja a írtunk arról egy olvasói fotó alapján, hogy egy Spar üzletben szeletelt párizsi papírján is lopásgátló csipet talált. A lap akkor megkérdezte erről az üzletet, ám a konkrét ügyben nem akartak válaszolni, általánosságban azonban elmondta Maczelka Márk kommunikációs vezető, hogy „a jelenlegi nehezebb gazdasági helyzet az üzletekben elkövetett lopások és lopási kísérletek folyamatosan növekvő számában is megmutatkozik”.

Népszava beszélt egy dunántúli Lidl munkatársával is, aki azt mondta, hogy egyre gyakrabban tartanak próbavásárlást, szándékosan lopáshelyzetet generálva: azt nézik, hogy melyik trükknek dőlnek be a pénztárosok. „Volt, hogy egy műszak alatt öt-hat »tolvaj« ment át az egyik kasszán, utána megmutatták a trükköket” – idézi a lap az üzlet munkatársát.

A lap több kisebb boltot és nagyobb vidéki hipermarketet is megkérdezett a tapasztalataikról. „Felvágott, tejtermék, péksütemény, szelet csokoládé, amit megpróbálnak fizetés nélkül elvinni a vevők, de olyan is akadt, aki egy csomag élesztővel bukott le” – idézik az egyik kaposvári hipermarket biztonsági őrét.

„A felvágottnál a pultban kértről leszedik a ragasztott árcímkét a vonalkóddal, péksüteménynél, jellemzően zsemlénél, kiflinél pedig kevesebbet mondanak a kasszában, mint amennyit a zacskóba raktak. A láthatóan kényszerből lopni próbálókkal más a hangvételünk is, a legtöbbször nem hívunk rendőrt, sőt, jegyzőkönyvet sem veszünk fel, mert látszik, először próbálta, és hogy lebukott, olyan trauma érte, hogy a büdös életben nem fogja többször megkísérelni” – mondta a lapnak a férfi.

Forrás: Telex.hu

Kapcsolódó cikkek